Din inima Munților Rodnei şi Călimani, din desișul codrilor Gurghiului, din galbenul holdelor şi roșul macilor s-a întrupat şi la Bistriţa o străveche artă practicată de samuraii din Japonia. O fostă profesoară de biologie dezvăluie, la Casa cu Lei, misterele artei Oshibana:
Într-o perioadă în care tehnologia pare să acapareze din ce în ce mai mult din umanitatea noastră, determinându-ne să ne pierdem identitatea și sensibilitatea sufletului, artiștii zilelor noastre sunt nevoiți să caute metode inedite pentru a-și potoli freamătul minții și al inimii în ceea ce privește dorința de a capta frumusețea micilor imperfecțiuni naturale.
O astfel de persoană este și doamna Ileana Rus, fostă profesoară de biologie, actuală practicantă a artei Oshibana.
Într-un vernisaj organizat la Galeriile de Artă „Casa cu lei”, Ileana Rus a găsit modalitatea potrivită de a împărtăși cu cei din jur, roadele talentului și muncii ei susținute, prin expunerea a zeci de lucrări inedite, realizate cu multă migală și pasiune, prin tehnica artistică Oshibana.
Această procedură complexă constă în utilizarea florilor presate pentru a realiza cadre vizuale surprinzătoare deseori, iar fosta profesoară și-a descoperit această pasiune în urmă cu trei ani și se declară a fi autodidactă, căutând să se perfecționeze cu noi tehnici prin documentare și prin păstrarea legăturilor cu colegi de breaslă cu ani de experiență în acest domeniu.
Tehnica a apărut inițial în Japonia ca urmare a încercării samurailor de a-și îmbunătăți autocontrolul personalității prin apropierea față de natură. Astfel, aceștia au început să colecteze flori pe care mai apoi le uscau, aplicându-le prin presare pe diverse suprafețe. Ulterior, această tehnică a primit statutul de artă, ajungând să se extindă în întreaga lume.
În ceea privește modul în care se folosește această tehnică, fosta profesoară ne explică faptul că procedeul presupune etapa de colectare și prelucrare a florilor, respectiv cea de realizare a lucrării.
Presarea florilor are loc la diverse temperaturi și presiuni în funcție de textura și compoziția plantei. Materialul este apoi sortat în pliculețe pentru a facilita utilizarea sa. Ultima etapă este și cea mai plăcută fiind reprezentată de realizarea compoziției în mod efectiv. În acest punct doar imaginația te mai poate ajuta.
Pentru colectarea materiei prime, fosta profesoară care de-a lungul anilor săi de activitate didactică a avut grijă să cultive dragostea necondiționată faţă de natură în rândul elevilor săi, alege frunzulițele afectate de toamnă sau florile provenite de la plantele care sunt spre sfârșitul perioadei de vegetație.
„Dacă i-am învățat pe copii să nu distrugă natura, nu distrugem natura. Nimic nu se pierde, totul se transformă”, explică Ileana Rus care ne specifică faptul că în creațiile sale nu sunt folosiți pigmenţi artificiali, fiind utilizată ca materie primă doar natura…
„Aici, în tablourile mele se regăsesc fragmente vegetale care provin din plante aduse din inima Munților Rodnei, din desișul codrilor Gurghiului, din munții Călimani, din galbenul holdelor de pe câmpie, din roșul macilor care împrejmuiesc aceste holde. Când ajung acolo, nu aș mai ieși, mă simt extraordinar în natura sălbatică. Ce poate fi mai frumos decât să ai lucrurile acestea? Acest material vegetal mi-a schimbat viața în bine. Îmi oferă o stare în care învălmășeala gândurilor se oprește. Mă concentrez pe frumusețea naturii. Ĵmi exersez răbdarea. Cel mai mult îmi place frunza codrului, tablourile câmpenești devenind preferatele mele”, mai spune profesoara.
Expoziția inaugurată zilele trecute la „Casa cu Lei” a avut un real succes, sala devenind neîncăpătoare pentru vizitatorii şi admiratorii acestei arte.
Oameni dragi profesoarei, străini sau chiar profesioniști veniți din diverse colțuri ale țării s-au lăsat captivați de tehnicile estetice și imaginația acesteia. Printre invitații deosebiți care au luat parte la eveniment s-au aflat și veterana artistă vasluiancă Adela Talpeș, o maestră desăvârșită în această tehnică şi care a reușit să surclaseze cu brio numeroși artiști valoroși la una din cele mai prestigioase competiții internaționale Oshibana din lume, organizată de World Wide Pressed Flower Guild, unde a obținut premiul de onoare, în 2011.
Mi-am amintit, admirând lucrările profesoarei Ileana Rus cum într-o seară, în tren, de la București spre Bistrița, citeam despre cei trei termeni care definesc în limba greacă iubirea: „phileo” (iubirea față de ceea ce ne înconjoară), „eros” (iubirea față de cei de sex opus) și „agape” (iubirea față de divinitate) şi despre cum primele două forme de iubire trebuiau, în final, să conducă spre cea de a treia.
Cred cu tărie în aceste forme de iubire pentru că le-am simțit manifestându-se în viața mea, iar observând lucrările Ilenei Rus mi-am dat seama că ele au acest dar deosebit – acela de a-l conduce pe privitor de la iubirea pentru natură la iubirea către creatorul naturii.
Acest scop trebuie urmărit de orice artist Oshibana. Ileana Rus poate exprima cu uşurință orice temă şi te poate captiva, iar dacă v-am trezit curiozitatea și dorința de a vă îmbogăți sufletul și mintea cu frumusețea acestei arte – torturați-l pe artist, vizitând expoziția care va rămâne deschisă publicului timp de 3 săptămâni…
Roxana Pop