Biserica Evanghelică a găzduit în această după-amiază lansarea unei cărți extraordinare care tratează, din diferite perspective, exodul sașilor din Bistrița-Năsăud și nordul Transilvaniei. Autorul, profesorul Horst Göbbel, este unul dintre personajele evenimentului, fiind născut într-un tren de vite, în 2 octombrie 1944, în timpul exodului.
Primarul Ovidiu Crețu și alți politicieni, pasionați de istorie, profesori, sași din Germania și Austria sau istorici – au participat astă-seară la lansarea cărţii “WIR NÖSNER, Evacuarea saşilor din Transilvania de Nord în 1944 şi consecinţele ei”.
Cartea întocmită de profesorul Horst Göbbel prezintă în toate detaliile și nuanțele exodul celor apropae 35.000 de sași care au fost nevoiți să părăsească județul Bistrița-Năsăud în septembrie 1944.
Volumul are 544 pagini, peste 500 de imagini și este scris în română și germană pentru ca toți cei interesați să priceapă realitatea istorică tragică a acelor vremuri tulburi care au marcat adevărate fracturi în mentalul comunității locale.
Între cei care semnează articole în volumul lansat astă-seară se numără Viorel Rus, Volker Petri, Alexandru Pintelei, Dr. Michael Kroner, Dr. Corneliu Gaiu, Horst Goebbel și Dr. Hans Georg Franchy.
Cartea lansată astăzi costă 25 de lei, se va găsi în librăriile din Bistrița, cuprinde interviuri ale unor personalități din Bistrița, Germania sau Austria, articole ale unor istorici, prezentări ale situației de ansamblu sau destinul sașilor care au ajuns, în urma exodului, în diverse colțuri ale lumii: SUA, Canada, Austria, Germania sau Austria.
„O întrebare interesantă care ar merita un răspuns ar fi „De ce sașii care s-au întors din exod au părăsit din nou aceste meleaguri în anii 70, 80, 90....” a remarcat Horst Goebbel, adăugând că cei care n-au vrut să plece – au fost luați de autoritățile sovietice și duși cu forța la muncă silnică, în Uniunea Sovietică, în ianuarie 1945...