Viorel Urdă este un tânăr din Năsăud care a vizitat țări de pe toate continentele, iar povestea lui a inspirat o mulțime de oameni. Acum, dezamăgit de situația din România și de sistemul educațional românesc, Vio s-a mutat cu un grup de prieteni în Spania, acolo unde vor locui timp de trei luni pentru a-și dezvolta calitățile și a se redescoperi.
Nicaragua, Qatar, Statele Unite ale Americii, Thailanda și alte zeci de locuri din toate colțurile lumii au devenit acasă pentru un tânăr din Năsăud. Viorel Urdă a vizitat și a muncit pe toate continentele, iar întoarcerea acasă nu i-a adus bucuria și împlinirea de care avea nevoie.
Povestea lui:
Bistrițeanul care a vizitat peste 40 de țări: ospătar în Minnesota, profesor de engleză în Thailanda, autostopist până în Italia
Sistemul educațional românesc i-a lăsat un gust amar lui Viorel, iar după terminarea facultății nu s-a regăsit în diploma obținută. La fel s-a întâmplat și cu nouă prieteni de ai săi, opt români și un american. Împreună, au decis să se mute într-o casă din Spania, acolo unde să lucreze fiecare la ceea ce îi place cel mai mult, fiecare separat, dar ajutându-se reciproc. Un semestru de facultate altfel. Fiecare dintre ei a muncit prin diverse țări și a reușit să își adune bani pentru a investi în viitor.
Astfel, cei zece tineri s-au mutat într-o casă din Benissa, Spania, au cumpărat cărți și cursuri în valoare de peste 5.000 de dolari și lucrează la un stil de viață sănătos.
„Proiectul AfterCollege este un experiement care are scopul de a testa modul în care zece oameni care provin din medii diferite pot conviețui și cum se pot sprijini în a deveni o versiune mai bună. Suntem zece oameni care vom locui în aceeași casă pentru trei luni, o casă în care vom învăța ce ne place cel mai mult, o să dobândim abilități practice pe care le vom aplica imediat, vom primi feedback constant și vom ține pasul unul cu altul, urmărindu-ne progresul. De fapt, organizăm un semestru de facultate așa cum ne dorim noi: vom avea în jur oameni activi și productivi, vom învăța ce vrem și din sursele pe care le dorim și de la oameni de afaceri, traineri și antreprenori care sunt cei mai buni în domeniile lor. Unii dintre noi am fost prieteni în facultate, dar nu am studiat în același loc, așa că acum avem ocazia să facem asta împreună”, explică tinerii.
Ce au în comun acești zece tineri este dependența de călătorii, setea de cunoaștere, dar și dorința de a-i ajuta pe cei din jur. Sunt conștienți că pentru a implementa proiecte sociale și alte activități de acest gen, au nevoie de bani. Însă cum să faci bani dacă școala nu te-a pregătit pentru asta? Ei au găsit soluția. Vor învăța singuri, în afara sistemului care le-a pus atât de multe piedici.
Vio Urdă a povestit pentru Bistrițeanul.ro că, deși au ajuns recent în Spania, viața lor este deja mai bună. Au program de citit, de sport, mănâncă sănătos și învață zi de zi lucruri noi și folositoare. Acest semestru la facultatea ideală, așa cum numesc tinerii proiectul lor, este prezentat zi de zi pe pagina de Facebook The AfterCollege Project, ei vrând să inspire cât mai multe persoane să aibă curaj să iasă din normal și să încerce să învețe singuri ceea ce nu i-a învățat școala.
Majoritatea spun că vor să se întoarcă acasă, însă vor să vină pregătiți pentru a face bani și pentru a-i ajuta pe cei din jur. De asemenea, vor să lucreze la mentalitatea oamenilor, pentru a-i convinge că sistemul educațional, în forma în care se prezintă acum în România, nu este cea mai bună soluție.