Povestea a început în toamna acestui an, când profesorul universitar șef de lucrări la UBB Extensia Bistrița și-a dorit să sprijine strângerea de fonduri pentru o asociație din Bistrița care se ocupă de soarta celor care suferă de „boala cu o mie de feţe”: „Urc eu munții pentru cei care nu pot s-o facă...” Cum puteți sprijini și voi proiectul:
Proiectul demarat de profesorul universitar Ioan Bâca are drept scop sensibilizarea opiniei publice în legătură cu scleroza multiplă și cu bolnavii afectați de această boală, dar și popularizarea Asociației de Scleroză Multiplă Bistrița prin afișarea unui banner pe vârfurile munților pe care le-a escaladat în ultima vreme.
Așa se face că – în speranța că astfel se vor și strânge fonduri pentru diferite proiecte specifice ale asociației – profesorul Ioan Bâca i-a reprezentat pe bolnavii de scleroză multiplă cam peste tot pe unde l-au purtat pașii în ultimele luni.
Fie că a fost vorba de Munții Făgăraș, Rodnei, Bucegi sau Tatra – Ioan Bâcă a afișat un banner al asociației pe care o puteți contacta AICI sau luând legătura cu președintele psiholog al asociației – Cristina Bungărdean.
„În anul 2017 am urcat munții pentru bolnavii de scleroză multiplă. Dacă vreți să sprijiniți proiectul, vizionați și distribuiți albumul, citiți despre scleroza multiplă și faceți o donație către Asociația de Scleroză Multiplă Bistrița. Mulțumim. Sărbători fericite și Multă sănătate!”, a scris în această după-amiază Ioan Bâca, pe pagina sa de socializare.
Profesorul mizează pe rezultate precum atragerea de fonduri pentru Asociația Bolnavilor de Scleroză Multiplă din Bistrița, întâlniri cu bolnavii de scleroză multiplă pentru împărtășirea experiențelor, dar și realizarea unor filme de televiziune și a unor albume foto.
Asociația de Scleroză Multiplă Bistrița a fost constituită în anul 2008, ca o asociație fără scop patrimonial, persoană juridică de drept privat, neguvernamentală, scopul asociației fiind creșterea calității vieții persoanelor cu scleroză multiplă.
Asociația de Scleroză Multiplă Bistrița are ca obiective:
-
prevenirea discriminării și egalizării șanselor bolnavilor cu SM;
-
egalitate de tratament a bolnavilor cu SM;
-
responsabilizarea comunității asupra atitudinii față de bolnavii cu SM;
-
protecția împotriva neglijării bolnavilor SM;
-
conștientizarea / informarea opiniei publice;
-
lobby și campanii pentru cunoașterea realității SM de către cetațeni și implicarea lor în servirea cauzei SM;
-
furnizarea de servicii sociale, socio-medicale și medicale;
-
reprezentarea membrilor și colaborare cu alte organizații similare din țara și străinătate.
Printre activitățile asociației se numără întâlniri periodice cu pacienții din județul Bistrița-Năsăud pentru informarea acestora cu privire la scleroza multiplă, organizarea de evenimente de informare și conștientizare a opiniei publice despre scleroza multiplă, organizarea în colaborare cu SSMR a Seminarului Național dedicat Sclerozei Multiple, dar și organizarea Zilei Mondiale a SM.
Scleroza multiplă (SM) este o boală autoimună care afectează sistemul nervos și care constă în faptul că celulele imunitare atacă propriul sistem nervos, cu urmări precum pierderea vederii, amorţeală, durere – se precizează pe csid.ro.
În medie, şansele de a suferi de scleroză multiplă sunt de 1 la 750 şi afectează femeile de două ori mai mult decât bărbaţii. În cazul persoanelor cu istoric familial de scleroză multiplă, riscul este de 1 la 40, însă factorii genetici nu sunt singura cauză responsabilă de apariţia acestei boli.
Deoarece depindem în mare măsură de sistemul nervos pentru a face activităţi de rutină, orice mică disfuncţie poate da peste cap chiar şi cele mai banale şi simple gesturi, transformându-le în obiective imposibil de atins. Pacienţii cu SM se confruntă cu o gamă largă de simptome, dintre care amintim:
-
Pierderea vederii
-
Amorţeală şi slăbiciune musculară la unul din membrele inferioare
-
Vedere dublă sau înceţoşată
-
Senzaţie de furnicături sau dureri în diferite regiuni ale corpului
-
Senzaţii de electrizare atunci când încercaţi să întoarceţi capul în diferite direcţii
-
Instabilitate motorie şi pierderea coordonării în timpul mersului sau chiar şi atunci când staţi pe loc
-
Rigiditate şi spasme musculare
-
Oboseală extremă şi ameţeli
Astfel de simptome apar şi dispar şi sunt frecvent declanşate de stres sau o temperatură crescută a corpului. Deoarece bolnavii de scleroză multiplă nu urmează un tipar în ceea ce priveşte simptomele, această boală este foarte greu de diagnosticat, iar medicii confundă frecvent semnele sclerozei multiple cu alte afecţiuni, ceea ce duce la un număr nedeterminat de bolnavi care se confruntă cu „boala cu o mie de feţe”, cum mai este numită scleroza multiplă.