Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  318 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



FOTO: A escaladat munţii, de dragul celor care au de luptat cu „boala cu o mie de feţe”

29/12/2017 16:44:35 Ioana BRADEA  
Povestea a început în toamna acestui an, când profesorul universitar șef de lucrări la UBB Extensia Bistrița și-a dorit să sprijine strângerea de fonduri pentru o asociație din Bistrița care se ocupă de soarta celor care suferă de „boala cu o mie de feţe”: „Urc eu munții pentru cei care nu pot s-o facă...” Cum puteți sprijini și voi proiectul:

Proiectul demarat de profesorul universitar Ioan Bâca are drept scop sensibilizarea opiniei publice în legătură cu scleroza multiplă și cu bolnavii afectați de această boală, dar și popularizarea Asociației de Scleroză Multiplă Bistrița prin afișarea unui banner pe vârfurile munților pe care le-a escaladat în ultima vreme.

Așa se face că – în speranța că astfel se vor și strânge fonduri pentru diferite proiecte specifice ale asociației – profesorul Ioan Bâca i-a reprezentat pe bolnavii de scleroză multiplă cam peste tot pe unde l-au purtat pașii în ultimele luni.

Fie că a fost vorba de Munții Făgăraș, Rodnei, Bucegi sau Tatra – Ioan Bâcă a afișat un banner al asociației pe care o puteți contacta AICI sau luând legătura cu președintele psiholog al asociației – Cristina Bungărdean.

În anul 2017 am urcat munții pentru bolnavii de scleroză multiplă. Dacă vreți să sprijiniți proiectul, vizionați și distribuiți albumul, citiți despre scleroza multiplă și faceți o donație către Asociația de Scleroză Multiplă Bistrița. Mulțumim. Sărbători fericite și Multă sănătate!”, a scris în această după-amiază Ioan Bâca, pe pagina sa de socializare.

Profesorul mizează pe rezultate precum atragerea de fonduri pentru Asociația Bolnavilor de Scleroză Multiplă din Bistrița, întâlniri cu bolnavii de scleroză multiplă pentru împărtășirea experiențelor, dar și realizarea unor filme de televiziune și a unor albume foto.

Asociația de Scleroză Multiplă Bistrița a fost constituită în anul 2008, ca o asociație fără scop patrimonial, persoană juridică de drept privat, neguvernamentală, scopul asociației fiind creșterea calității vieții persoanelor cu scleroză multiplă.

Asociația de Scleroză Multiplă Bistrița are ca obiective:

  • prevenirea discriminării și egalizării șanselor bolnavilor cu SM;
  • egalitate de tratament a bolnavilor cu SM;
  • responsabilizarea comunității asupra atitudinii față de bolnavii cu SM;
  • protecția împotriva neglijării bolnavilor SM;
  • conștientizarea / informarea opiniei publice; 
  • lobby și campanii pentru cunoașterea realității SM de către cetațeni și implicarea lor în servirea cauzei SM;
  • furnizarea de servicii sociale, socio-medicale și medicale;
  • reprezentarea membrilor și colaborare cu alte organizații similare din țara și străinătate.

Printre activitățile asociației se numără întâlniri periodice cu pacienții din județul Bistrița-Năsăud pentru informarea acestora cu privire la scleroza multiplă, organizarea de evenimente de informare și conștientizare a opiniei publice despre scleroza multiplă, organizarea în colaborare cu SSMR a Seminarului Național dedicat Sclerozei Multiple, dar și organizarea Zilei Mondiale a SM.

Scleroza multiplă (SM) este o boală autoimună care afectează sistemul nervos și care constă în faptul că celulele imunitare atacă propriul sistem nervos, cu urmări precum pierderea vederii, amorţeală, durere – se precizează pe csid.ro.

În medie, şansele de a suferi de scleroză multiplă sunt de 1 la 750 şi afectează femeile de două ori mai mult decât bărbaţii. În cazul persoanelor cu istoric familial de scleroză multiplă, riscul este de 1 la 40, însă factorii genetici nu sunt singura cauză responsabilă de apariţia acestei boli.

Deoarece depindem în mare măsură de sistemul nervos pentru a face activităţi de rutină, orice mică disfuncţie poate da peste cap chiar şi cele mai banale şi simple gesturi, transformându-le în obiective imposibil de atins. Pacienţii cu SM se confruntă cu o gamă largă de simptome, dintre care amintim:

  • Pierderea vederii 
  • Amorţeală şi slăbiciune musculară la unul din membrele inferioare
  • Vedere dublă sau înceţoşată
  • Senzaţie de furnicături sau dureri în diferite regiuni ale corpului
  • Senzaţii de electrizare atunci când încercaţi să întoarceţi capul în diferite direcţii
  • Instabilitate motorie şi pierderea coordonării în timpul mersului sau chiar şi atunci când staţi pe loc 
  • Rigiditate şi spasme musculare
  • Oboseală extremă şi ameţeli

Astfel de simptome apar şi dispar şi sunt frecvent declanşate de stres sau o temperatură crescută a corpului. Deoarece bolnavii de scleroză multiplă nu urmează un tipar în ceea ce priveşte simptomele, această boală este foarte greu de diagnosticat, iar medicii confundă frecvent semnele sclerozei multiple cu alte afecţiuni, ceea ce duce la un număr nedeterminat de bolnavi care se confruntă cu „boala cu o mie de feţe”, cum mai este numită scleroza multiplă.

vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro