Doi polițiști îi învață pe copii, în mod gratuit și voluntar, tainele unuia dintre cele mai populare sporturi de contact: judo. Unul dintre antrenori practică judo încă din 1979 și a fost ani buni în Forțele Speciale.
Andrei Moldovan și Sorin Hoha-Pop îi învață pe cei mici să se apere, cu ajutorul unuia dintre cele mai cunoscute sporturi de contact: judo. Andrei Moldovan are 21 de ani și a fost încadrat în poliție în urmă cu doar câteva luni, fiind agent de ordine publică în cadrul postului de poliție din comuna Budacu de Jos.
Sorin Hoha-Pop are 47 de ani și lucrează în poliție de 17 ani. De un an acesta este armurier, însă, înainte a făcut parte din Forțele Speciale ale Poliției. Acesta a renunțat la Forțele Speciale, tocmai pentru a avea mai mult timp pentru cei mici.
Andrei Moldovan practică judo din anul 2010. Acesta a fost legitimat la mai multe cluburi sportive și a participat la competiții naționale de profil. Anul acesta, tânărul polițist a obținut locul al III-lea la Campionatul de Judo al Ministerului Afacerilor Interne.
Polițistul îi învață pe elevi secretele acestui sport de la începutul acestui an. Acesta este antrenor secund la Clubul Sportiv Drumaru din Bistrița.
„Îmi place foarte mult să îi învăț. Sunt copii între 5 și 15 ani. Mereu mi-au plăcut copiii și îmi place să îi învăț lucruri. Ce facem este voluntar, nu avem niciun beneficiu material, doar împlinirea sufletească”, explică Andrei.
Tânărul nu îi ajută numai pe cei mici, ci și pe colegii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean. Andrei a precizat că cunoștințele din judo l-au ajutat inclusiv în meserie, la imobilizări și încătușări:
„Judo mă ajută să-mi păstrez condiția fizică, dar și la imobilizări sau încătușări. Având în vedere faptul că sunt în prima linie, în stradă, mă ajută foarte mult. Am avut multe încătușări și imobilizări de făcut deja, iar sportul m-a ajutat”, mai spune polițistul.
Clubul sportiv și cei doi antrenori sunt ajutați și de conducerea Școlii Generale nr. 1, care a pus la dispoziția lor sala de sport pentru antrenamente. Cei doi nu doar că nu le percep copiilor nicio taxă, ci de multe ori vin cu bani de acasă pentru deplasările la concursuri.
Rezultatele deja se văd, copiii participând la numeroase concursuri naționale și chiar internaționale. Printre ei se numără și vicecampioni și campioni naționali.
Sorin Hoha-Pop, care practică judo încă din 1979, a început această aventură tocmai cu fiica sa Teodora. Aceasta are 10 ani și face judo încă de când avea 5 ani.
„Inițial m-am ocupat de fiică-mea, după care am luat și alți copii și am văzut cum s-au ridicat. Au ajuns vicecampioni naționali și chiar campioni naționali. Când am văzut unde au ajuns, am zis că nu-i las, că e păcat. Majoritatea, când au venit aici nici nu se știau rostogoli”, spune Sorin Hoha-Pop.
Potrivit acestuia judo îi disciplinează pe cei mici, îi învață să socializeze, să fie cinstiți și fair play, dar și să își cunoască limitele.
„Judo îi învață să socializeze, îi învață ce înseamnă spiritul de echipă, îi învață să fie cinstiți. Învață să nu mintă și să își cunoască adevărata valoare, cât sunt de tari, cât sunt de slabi. Îi educă judo, îi învață să fie fair play”, mai spune antrenorul voluntar.