Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  21 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015FOTO - Preventoriul TBC Ilișua: Locul unde „secțiile” și „saloanele” sunt acasă pentru zeci de copii

23/12/2017 17:59:56 Ana ȘTEFĂNEL  
Zeci de copii locuiesc la Preventoriul TBC din Ilișua în „saloane” și pe „secții” - așa cum spun chiar ei. Zeci de copii își așteaptă părinții să îi îmbrățișeze sau să îi ia acasă de sărbători. Până acest lucru se va întâmpla, afecțiunea pe care o primesc de la străini e cea mai mare fericire a lor.

La început timizi, parcă puțin speriați - așa i-am găsit pe copiii de la Preventoriul TBC Ilișua în prima zi, când i-am vizitat alături de Organizația Off-Road Năsăud. Ușor-ușor, ne-am dat seama că au nevoie de afecțiune, au nevoie ca cineva să le acorde timp.

 

Doamnele în halate albe care le țin loc de părinți au în grijă 58 de copii, iar acest lucru le împiedică uneori să le acorde mai mult timp fiecăruia în parte. Zecile de copii trăiesc ca într-o mare familie, se strigă pe porecle, se joacă, se ceartă și se împacă. 

 

În prima zi, Organizația Off-Road Năsăud a dus mașini întregi de donații, printre care și masa de prânz. Relu bucătarul, un om cu fața toată un zâmbet și mânecile suflecate care gătește zilnic pentru zeci de guri, a avut grijă ca toată lumea să mănânce: „Cine vrea supliment să spună acum!” - se auzea vocea lui Relu în sala de mese. Copilașii au colindat, iar la final i-am întrebat ce și-ar dori pentru a doua zi - când urma să revenim cu jucării.

 

Poveștile de la Preventoriu

 

C. are 7 ani şi două surori, ambele cu el la Preventoriul TBC Ilişua. Mama stă în apropiere, dar îi vizitează o dată pe lună. Nu au nevoie de nimic de la ea, doar de o îmbrățişare - mai des.

Nu o să o poată înlocui nimeni, niciodată. Dar C. va oferi (doar dacă societatea îl va sprijini şi îi va da o şansă) tot ce nu a primit de la ființa care l-a adus pe lume. 

O mașinuță cu telecomandă primită din partea Organizației Off-Road Năsăud a reușit să îi lumineze acest Crăciun. L-am întrebat dacă va merge la familia sa de sărbători și, parcă obișnuit, a răspuns simplu „nu”.

 

I. nu îi place tortul, nu îi plac puzzle-urile și dă senzația că pune un zid între ea și restul lumii. Un puzzle, o păpușă și câteva vorbe bune au făcut-o să zâmbească și să accepte vizitatorii din Năsăud.

 

F. se închide în lumea lui și printre singurii care au acces acolo este fratele lui. Dar, o tură cu jeepul, niște îmbrățișări și puțin timp petrecut cu el au schimbat, măcar pentru câteva ore, situația. Azi a întrebat „unde e prietenul lui” din Organizația Off-Road Năsăud.

 

Sunt 58 de povești diferite la Preventoriul TBC Ilișua. 58 de copii locuiesc în saloane și se joacă pe secții, iar norocul lor e că sunt îngrijiți de oameni buni și dedicați care, în ciuda birocrației și a tuturor piedicilor pe care le pune statul, a miilor de hârtii pe care trebuie să le completeze, se chinuie să le facă viața cât de cât normală.

 

Organizația Off-Road Năsăud a mers ieri și astăzi la ei cu alimente, haine, jucării și tot felul de lucruri - acțiune în cadrul campaniei „Dăruiește un Crăciun”. Dintre cei 58 de copii, 18 rămân acolo de sărbători, iar Preventoriul înseamnă pentru ei „acasă”. 

 

Majoritatea au nevoie de afecțiune, de prietenie și de încurajări. După ce s-au bucurat de mingi, de mașinuțe, păpuși și toate jucăriile primite, au rămas în pragul ușii cu o întrebare pentru cei din organizație: „Când mai veniți pe la noi?”

 

FOTO: Silviu Gălățan

vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do
Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro