Odată ajuns în Lechința, trebuie să treci pe la viile Cramei Vie-Vin. Drumul e destul de lung și ți-ar prinde bine o mașină de teren, dar când ajungi sus vei fi ca într-un paradis. Un paradis al vinului.
Adrian Botiș a moștenit pasiunea de la bunicul său, iar azi cultivă struguri pe 50 de hectare. Podgoria de la Lechința e o oază de liniște și de armonie cu natura, dar și o încântare pentru simțuri.
Oamenii muncesc ca niște furnicuțe, iar dacă treci printre ei auzi doar foarfeci și simți miros de toamnă și de struguri delicioși. „La struguri albi, vin alb - la struguri roșii, vin roșu”, ne învață Adrian Botiș.
Vineri s-a încheiat la Lechința sezonul de cules struguri, iar cei de acolo au organizat o degustare de vinuri și de produse marca Produs în Bistrița-Năsăud. Lângă vinul de Lechința au fost cum nu se poate mai potrivite brânzeturile de la Lech Lacto, slăninuța sau plăcinta cu varză.
Adrian Botiș povestește că nu este ușor să găsești forță de muncă, însă el îi motivează pe oameni și încearcă să îi țină aproape, astfel că echipa lui ajunge și la 30-40 de culegători. Costurile pentru o zi de muncă se ridică la 90 de lei: cu 60 de lei este plătită ziua de muncă a unui muncitor, 15 lei merg la stat și alți 15 lei sunt pentru o masă caldă zilnic.
Drumul vinului nu este unul ușor, iar Adrian Botiș a simțit asta în urma fenomenelor meteo din vară, când 20% din cultură i-a fost afectată. Cu toate acestea, nu a renunțat și în acest moment crama Vie-Vin este singura care produce Neuburger, vinul specific zonei și unul dintre cele mai apreciate. Vinul de Lechința a revenit pe piață după mulți ani, iar Asociația de promovare a turismului „Turist în Bistrița-Năsăud” va profita de ocazie pentru a lansa un circuit tematic pe vin în județ.
Turiștii vor avea ocazia să viziteze cramele și podgoriile din Bistrița-Năsăud pentru a vedea cu ochii lor cum se produce vinul, mustul și cum se mănâncă pe la noi. Acest circuit le va oferi turiștilor clipe inedite și de neuitat chiar în vie, acolo unde vor lua parte la mese tradiționale românești și degustări de vin.
Crama Vie-Vin Lechința folosește brandul Pârâul Uscat și produce vin din soiurile Neuburger, Sauvignon blanc, Fetească albă, Fetească regală, Muscat Ottonel și Pinot noir.
Vinurile din crama Vie-Vin se găsesc la crama din Lechința - nr. 336 și în municipiul Bistrița pe strada General Grigore Bălan - nr. 22.