Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  21 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



FOTO – O pleiadă de scriitori și poeți de mare valoare la Bistrița, în a treia zi de festival

30/11/2017 09:00:22  
Fără să exagerez defel, aș spune că 29 noiembrie a marcat la Festivalul internațional de teatru și literatură „Liviu Rebreanu”, reunirea unor talente literare de marcă, de autentic prestigiu, la invitația „Conexiunilor” de la Palatul Culturii din bătrâna noastră urbe. Și nu cred că a plecat cineva dezamăgit.

Sala de coregrafie a fost plină de iubitori ai poeziei, ai literaturii de bună calitate. Și nu cred că a plecat cineva dezamăgit. Evenimentul, sub genericul „Cărți și reviste” a început la orele 11:00, dar a depășit cu mult timpul alocat și nimeni nu a dat semne de plictiseală.

Moderatori au fost scriitorii Elena M. Cîmpan și reputatul prozator de satiră și umor de la Cluj-Napoca – Cornel Udrea, amfitrion fiind prof. dr. Dorel Cosma, managerul instituției.

Spre a fi mai bine perceput filmul manifestării, mi-am permis să așez, într-o ordine cronologică momentele frumoasei întâmplări. În prima parte au avut cuvântul scriitorii din Sibiu: Ioan Radu Văcărescu, „capelmaistrul” mișcării literare din Valea Cibinului, Anca Sîrghie, profesor universitar, George V. Precup și Silviu Guga.

O notă dominantă: un traseu interesant de explicare a lui Liviu Rebreanu prin actualizarea radiografiei structurilor epice rebreniene realizate, surprinzător de „sudistul” ialomițean, Ștefan Bănulescu; reportaje literare + interviuri din SUA, Canada captivante, cu un feminin, deci rafinat spirit de observație (Anca Sîrghie); o lirică de dincolo de cotidian, dar cu atât mai percutantă și o revistă literară densă, cu nume mari, făcută totuși prin efort financiar privat – „Algoritm literar” - deci cu atât mai de admirat...

Au urmat la microfonul prezentărilor Mariana Pândaru și Elena Petruț din Deva. Aici o altă surpriză: revista „Ardealul literar” – excelent spațiu de expresie atât pentru scriitorii de acasă, cât și pentru cei din țările nordice, plus Canada și Statele Unite.

Nu poți să nu remarci metamorfoza de profunzime ce s-a întâmplat sub ochii noștri în acești 28 de ani și cu lumea literară din România. De la obloanele trase, închise ermetic, până în 1989 s-a ajuns la libera și fireasca circulație a oamenilor, artiștilor și ideilor.

Sunt perspective de bun augur și în pofida unui scepticism afișat cu oarece emfază de „o parte a criticii” „atotștiutoare”, literatura română va cunoaște și zile „cu mult soare” – vorba unui poet din sală.

Un cuvânt aparte pentru tânărul poet din București - Sorin Lucaci. Poezia lui e dură ca o... nucă de cocos. Limbajul e frust, ideile sunt simple, adevărate, aparent oprindu-se la frontiera fiziologicului, cu aburi de alcool și „sâni” apetisanți. Cât de profund este însă „bisturiul” sorții neîndurătoare, în special pentru tinerii zilelor noastre...! Dă de gândit și sigur vom mai auzi vorbindu-se despre el și creația sa. Spre convingere, vă invit să vedeți și pozele de mai jos.

A doua parte am consacrat-o poeților și artiștilor francezi, coordonați de un mare prieten al Bistriței și Bistrițenilor – JOEL CONTE, în materialul următor.

Mircea Seleușan-Bătrânu

1638 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro