Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  26 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



FOTO - Fierul, mai scump decât aurul, în timpul războiului. Cum ajungeau soldații să-și dea toată averea pentru un inel aparent fără valoare

30/11/2017 16:31:40 Bianca SARA  
În timpul Marelui Război, pentru un inel din fier, soldații erau dispuși să își dea toată averea, inclusiv podoabe din aur. Podoabele, aparent fără valoare, erau un simbol al patriotismului și al luptei pentru… pace.

Ceea ce s-a întâmplat în întreaga lume în perioada 1914-1918 nu seamănă deloc nici cu cele mai sângeroase filme și jocuri video actuale. Suferința umană întâlnită atât pe fronturile unde românii au luptat cu prețul vieții, cât în satele de unde soldații proveneau, poate fi simțită, zilele acestea, prin intermediul a sute de obiecte personale găsite în zona de luptă.

Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud găzduiește zilele acestea una dintre cele mai inedite expoziții, compuse, în mare parte din obiecte găsite de voluntari, amatori de istorie pe fronturile de luptă din Primul Război Mondial.

„Expoziția este dedicată centenarului luptelor de la Mărăști, Mărășești și Oituz din 1917. Ineditul expoziției se bazează pe faptul că prezintă obiecte autentice, recuperate chiar de pe fronturile de bătălie situate în bazinul inferior al Siretului. Sunt obiecte personale, de armament, de identificate, recuperate chiar din zona de luptă. Expoziția reconstituie o imagine a frontului”, precizează cercetătorul muzeului George Marinescu.

Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud s-a bazat pentru această expoziție pe două asociații compuse din voluntari iubitori ai istoriei: Prospectorii Istoriei și Exploratorii Transilvaniei. La organizarea expoziției a ajutat și bistrițeanul Daniel Georgiu, un căutător de metale, care a și expus câteva din obiectele găsite de el. Voluntarii au expus la muzeu 270 de piese. 

Ce înseamnă asta? Ei bine, înseamnă ani de căutare, presupunând obligatoriu o zi pe săptămână dedicată căutărilor în teren. Majoritatea voluntarilor care caută obiecte din alte timpuri se încăpățânează să descopere și povestea din spatele obiectelor.

Lingura găurită de glonț și instrumentarul medical de pe front…

Printre cele mai inedite obiecte găsite se numără o lingură găurită de glonț și un bidonaș de apă străpuns de baionetă. Din expoziție face parte și o cască găurită de un glonț, dar și instrumentarul medical folosit de medici chiar în teren.

„Unul dintre cele mai inedite obiecte din expoziție este o lingură lovită de un glonț, care are o gaură în ea și un bidonaș de apă austro-ungar, străpuns de baionetă. Cele două obiecte chiar nu trebuie prezentate, își prezintă singure povestea. Ambele au fost descoperite în zona de conflict între trupele române și cele austro-ungare și germane. Nu se știe exact cum a ajuns acea lingură să fie străpunsă de glonț. E posibil să fi fost prinsă de echipament”, spune Florin Boșoteanu, președintele Asociației Prospectorii Istoriei.

La fel de inedite sunt și inelele din fier ale soldaților, care, deși par niște podoabe lipsite de valoare, aveau o însemnătate simbolică foarte mare. Acestea reprezentau loialitatea față de armată și țară.

Soldații ajungeau să dea inclusiv podoabe din aur și argint pentru un astfel de inel din fier. Aceste inele erau fabricate special pentru soldați, fiind practic simbolul lor de bravură.

2245 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro