În urmă cu jumătate de an, două gropi imense au apărut în zona Pietonalului Liviu Rebreanu. Erau destinate pompei de apă și fântânii arteziene care trebuie amenajată aici. După luni în care lucrarea părea să fie abandonată, acum, la mijlocul verii este aproape de finalizare. Mai rămâne de văzut când va curge și apa...
Prinsă într-un program de reabilitare a centrului istoric, fântâna arteziană medievală ar fi trebuit să fie finalizată până la 1 mai, când s-au deschis terasele de pe pietonal. Nici vorbă de vreo finalizare a proiectului la acea dată. A venit și luna august, iar lucrările sunt tot nefinalizate, însă nu mai e mult până ce vor fi terminate.
Proiectul „Regenerarea urbană a centrului istoric Bistrița, axa turistică 1,2,3" are o valoare de peste 10 milioane de euro și vrea să valorifice moștenirea istorică și culturală a orașului prin reabilitarea și punerea în valoare a pasajelor istorice ale orașului și crearea a trei axe denumite Axa Coroanei, Axa Artelor și Axa Breslelor, axe la care se munceşte - din păcate - cu viteza melcului.
Fântâna arteziană de pe pietonalul Liviu Rebreanu este una dintre cele cinci prevăzute în proiectul de reabilitare a pasajelor și a celor trei axe turistice. Când va fi gata, ea va avea o machetă în bronz, ștanțată cu stema municipiului Bistriţa, cufundată în apă. Bistrițenii așteaptă de jumătate de an să o vadă terminată, dar cum la Bistrița lucrurile se mișcă românește și nu nemțește, șansele să o vadă curând întreagă sunt mici.