Zilele trecute, 45 de copaci au dispărut din parcul din Sângeorz-Băi. Se pare că aceștia nu au fost marcați, motiv pentru care Garda Forestieră a deschis un dosar penal pentru tăiere illegală de arbori, dar și pentru furt de arbori. Primarul se apără și spune că se răzbună un fost angajat.
Garda Forestieră împreună cu Poliția au deschis un dosar penal pentru tăiere ilegală de arbori și furt de arbori. Vizată ar fi conducerea Primăriei Sîngeorz-Băi, dar și câțiva angajați care au efectuat lucrările în cauză.
„Am fost ieri acolo și am făcut evaluarea tehnică. Este vorba despre 45 de arbori, adică în jur de 16,5 metri cubi, cu o valoare aproximativă de 4.000 de lei. Potrivit codului silvic este o infracțiune, motiv pentru care s-a deschis un dosar penal. Din câte știu, încă de aseară, poliția efectua audieri acolo”, a precizat pentru Bistrițeanul.ro Daniel Pop, șeful Gărzii Forestiere Județene Bistrița-Năsăud.
Sesizată a fost și Garda de Mediu, care urmează să desfășoare un control în cursul zilei de luni, potrivit șefului Vasile Gabriel Petraș.
„La data de 30 martie, anul curent, polițiștii Serviciului de Ordine Publică, împreună cu Poliția Orașului Sîngeorz-Bai, s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiunii de tăiere ilegală și furt de arbori. În cadrul verificărilor, s-a stabilit faptul că în cursul lunii martie, anul curent, au fost tăiați mai mulți arbori, diverse specii, dintr-un parc situat pe raza orașului. Se efectuează cercetări pentru identificarea autorilor”, a declarat pentru Bistrițeanul.ro Crina Sîrb, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Bistrița-Năsăud.
Primarul Traian Ogâgău, care ar fi dat ordinul, spune însă că a fost vorba despre o toaletare. Mai mult, totul ar fi o răzbunare, din partea unui angajat care nu mai lucrează în instituție și care ar fi trebuit să se ocupe de demersurile de autorizare a acestor lucrări și în loc s-o facă, a sesizat Garda de Mediu și Garda Forestieră, răzbunându-se astfel pe colegii săi.
„În fiecare primăvară noi avem o toaletizare. Au fost nenumărate fire marcate de către ocolul silvic, pe care noi am considerat că trebuie tăiate și câteva fire pe care le-am depistat în teren cu ocazia curățeniei generale. Am vorbit cu domnul Bogdan Istrate care era inspector la mediu la noi în cadrul Primăriei și cu cei de la Ocolul Silvic să facem demersurile și pentru aceste fire, dar să le tăiem atunci, pentru că era clar că reprezintă un pericol, sunt urâte și așa mai departe. Copaci uscați, copaci care crescuseră în beton. Eu am dat dispoziție să se facă demersurile legale pentru a le putea tăia, însă fiind toți acolo, cu cei de la Ocolul Silvic și inspectorul de mediu, ei au considerat că se pot tăia atunci și se fac ulterior actele. Inspectorul de mediu care se ocupă de treaba asta a aflat ulterior că nu se mai află pe organigrama Primăriei Sîngeorz-Băi, adică s-a desființat postul dânsului, pentru că Poliția Locală preia atribuțiile acestui post. Din acest motiv, acest domn s-a răzbunat pe colegii lui, adică pe primărie și pe Ocolul Silvic și în loc să facă demersurile pentru a pune în legalitate acele câteva fire a făcut reclamații la Garda Forestieră. Au venit la fața locului, au constatat și vedem ce se întâmplă”, a declarat pentru Bistrițeanul.ro primarul orașului Sîngeorz-Băi, Traian Ogâgău.