Celebrul solist al legendarei formaţii Pheonix – Mircea Baniciu – a încins atmosfera astă-seară în Sala Polivalentă, acolo unde cei 12 finalişti au luptat pentru marele premiu de 500 de lei. Cei mai mici dintre concurenţi au izbucnit în lacrimi auzind că nu se află pe podium. Toţi însă au primit cărţi de la Librăriile Aletheia drept consolare.
Sala Polivalentă s-a umplut în acestă după-amiază de bistriţeni dornici să asiste la marea finală a concursului „Copiii bistriţeni sunt talentaţi”, aflat la prima ediţie şi organizat de Asociaţia Bistriţa Civică, în cadrul unui amplu program de evenimente dedicate Pădurii Codrişor.
12 copii s-au calificat la sfârşitul lunii aprilie în finala de azi iar juriul alcătuit din profesorii Ioan Bâca, Marius Rus şi Viorel Simionca a avut o misiune deosebit de ingrată, după cum s-a exprimat şi preşedintele asociaţiei organizatoare, Adrian Florin Chereji, care a subliniat cât este de dificil să nu nedreptăţeşti vreun concurent, mai ales când este vorba de talent şi de performanţe în diferite domenii ale artei.
„Învingători sunt toţi copiii care au evoluat cu atâta dezinvoltură şi talent în faţa voastră” a spus Adrian Florin Chereji, care – în timp ce juriul a fost ocupat cu deciziile finale – a prezentat, pe scurt şi proiectul „Salvăm Pădurea Codrişor”.
„Nu este un proiect îndreptat împotriva nimănui, este pur şi simplu un proiect care se adresează bistriţenilor” a spus preşedintele Asociaţiei Bistriţa Civică, adăugând că cei care au iniţiat acest proiect îşi doresc doar să „salveze Pădurea Codrişor de la uitare şi degradare”...
După deliberări şi atente cântăriri de situaţii, juriul a decis că premiul III şi cei 200 de lei merită să ajungă la Andreea Suto iar Premiul II şi cei 300 de lei aferenţi este meritat cu prisosinţă de nepoata fostului primar Vasile Moldovan – Ania Georgiana Moldovan, fetiţa de 12 ani care a impresionat cu un speech referitor exact la viziunea ei asupra Pădurii Codrişor. De altfel, Ania Moldovan a şi realizat o machetă a Pădurii Codrişor din materiale reciclabile pe care a oferit-o cadou juriului.
Premiul I şi cei 500 de lei puşi la bătaie de organizatori a fost cucerit de Bogdan Popa care a impresionat juriul cu piesa Tango En Sky de Piazzola, o piesă cu care Bogdan a cucerit un premiu important şi la Concursul de chitară clasică de la Odorheiul Secuiesc. Dar frăţiorul său, Dragoş, şi el calificat în finală, a izbucnit în plâns când a realizat că nu a cucerit niciun premiu. Printre lacrimi, Dragoş ne-a povestit cât este de necăjit că „numai Bogdan câştigă de fiecare dată!” şi nu a fost chip să se liniştească decât atunci când Bogdan a promis că telefonul HTC pe care visează să-l cumpere din banii câştigaţi – îl va împărţi şi cu Dragoş!
Şi alţi concurenţi mai mici ca vârstă au fost surprinşi pe holurile Sălii Polivalente cu lacrimi în ochi şi tristeţi nemărginite în priviri – semn că pasiunea, mai ales la aceste vârste, cântăreşte tare greu...
Până la urmă, însă, toţi copiii au fost cumva înduplecaţi de părinţi sau prieteni să zâmbească din nou, în aşteptarea unei ocazii viitoare. Nici clubul de dans Reborn nu a reuşit să urce pe podium, deşi în finală s-au calificat cu trei momente de dans interpretate de trei trupe diferite care au avut parte de o galerie de invidiat... Evenimentul s-a încheiat cu un concert incendiar al celebrului Mircea Baniciu – fostul solist al trupei Phoenix care a încins atmosfera încă de la primele acorduri ale piesei „Tristeţi provinciale”...