În ciuda vremii friguroase de-afară, spectacolul dedicat copiilor cu autism şi prietenilor lor este în toi la Sala Polivalentă. La deschidere au ţinut să participe atât primarul Ovidiu Creţu cât şi Emil Radu Moldovan, preşedintele Consiliului Judeţean – care au purtat brăţări albastre, în semn de solidaritate.
„Vom fi alături de dumneavoastră, atât cât vom putea” a afirmat Emil Radu Moldovan, preşedintele CJ astăzi, la prânz, participând la deschiderea spectacolului artistic oferit de Asociaţia Autism Europa şi Centrul „Micul Prinţ” în cinstea copiilor care suferă de autism şi pritenilor lor.
Mai în glumă, mai în serios, primarul Ovidiu Creţu a amintit de ninsoarea de afară remarcând că, „dacă ninge, înseamnă că vremea se gândeşte la pârtia de ski Wonderland şi ne dă semnale pozitive...”
Ziua de conştientizare a autismului trebuie să fie tratată cât se poate de serios pentru că se întâmplă aici, lângă noi, a spus Ovidiu Creţu încurajând toate instituţiile statului să se implice pentru a rezolva problemele care se pot rezolva.
În timp ce, la atelierul de pictură „Shevalet” susţinut de artista Georgiana Cotuţiu copiii şi-au etalat talentele repezindu-se asupra foilor albe, pe „scena” generoasă a Sălii Polivalente copiii Corului Allegretto de la Liceul de Muzică „Tudor Jarda”, dirijat de Roxana Redl, i-au introdus pe cei mici în atmosfera copilăriei cu câteva cântece speciale dedicate lor.
Au urmat piticii de la Grădiniţa „Căsuţa cu Poveşti” din Bistriţa, acolo unde există încă din 2007 copii cu autism integraţi în sistemul de învăţământ de masă. „Ne ocupăm să integrăm între ceilalţi copii în fiecare an de câte 3, 4 copii care suferă de autism sau au anumite elemente specifice autismului sau retard în dezvoltarea limbajului. Vin la grădiniţă cu însoţitorii de la Micul Prinţ şi stau câteva ore” au povestit pentru Bistriţeanul.ro educatoarele Carmen Muscari Salvan şi Anamaria Onoe de la secţia ANL a Grădiniţei „Căsuţa cu Poveşti”.
Educatoarele au precizat că încă de la început copiii cu autism au fost acceptaţi în grupe atât de părinţi cât şi de copii. Probabil pentru că se lucrează mult aici la dezvoltarea socială a copiilor cu autism care sunt puşi frecvent să interacţioneze cu ceilalţi copii.
"Cei de la Micul Prinţ ne-au sponsorizat în fiecare an cu o serie de materiale didactice de care ne-am bucurat enorm, pentru că la noi vin şi mulţi copii din medii defavorizate care nu le pot oferi prea multe...” au mai spus educatoarele.
Spectacolul continuă şi la această oră iar pe scenă sunt aşteptaţi să evolueze şi majoretelor de la Cheers, trupa de teatru de păpuşi „Alexandru Misiuga” de la Centrul Cultural Municipal şi Fanfara Forumului Democrat German din Bistriţa.