Toate planurile electorale minuţios ticluite au fost date peste cap în momentul în care o haimana a oraşului a decis să-şi încheie socotelile cu viaţa. Un candidat la Primărie a sărit să-l salveze în ultima clipă şi a fost declarat ulterior Eroul Zilei. Oraşul îl vrea primar, familia lui se dezbină, deznodământul este tulburător!
„Haimanaua” – adaptarea hollywoodiană și plină de haz a regizorului Dan Tudor după Omul care a văzut moartea, a lui Victor Eftimiu a avut parte de o premieră plină de success în Germania, pe 1 octombrie, în Heidelberg – bistriţenii având ocazia să se bucure de spectacol ieri seară, la Sinagogă, în cadrul Festivalului de Teatru şi Literatură „Liviu Rebreanu”.
Înaintea spectacolului de teatru, pe scenă a evoluat Orchestra de suflători din Voiron (Franţa), iar Dorel Cosma, directorul Centrului Municipal Cultural, a precizat, în deschidere, că se bucură de publicul numeros prezent la spectacol – o dovadă limpede că bistriţenii sunt pasionaţi de teatru.
„Îl preţuim astfel pe Rebreanu şi ne facem datoria sfântă de a-l omagia pe cel mai mare prozator clasic al României”, a precizat directorul Centrului Cultural Municipal, cerându-şi scuze pentru condiţiile în care se desfăşoară aceste spectacole, rugându-i pe bistriţeni să înţeleagă că este vorba de recomandări ale ISU care trebuie respectate şi că, după ce locurile din Sinagogă se ocupă, spectatorii nu mai pot avea acces în sală din raţiuni de securitate.
Dorel Cosma a prezentat pe scurt şi piesa serii – Haimanaua – o adaptare după textul scris de Victor Eftimiu în 1928 („Omul care a văzut moartea”), o piesă care a adus la Bistriţa „generaţia de aur a actorilor de azi ai Teatrului Naţional din Bucureşti”. În rest, bistriţenii au avut parte de un spectacol alert, o tragicomedie politică excelent pusă în scenă de regizorul Dan Tudor (spectaculos şi dezinvolt şi vineri seara, în comedia „Amor în farmacie”) care a interpretat savuros rolul vagabondului care îşi înscenează sinuciderea şi generează o serie de răsturnări de situaţii şi momente comice - aplaudate de bistriţeni la scenă deschisă.
Au excelat, de asemenea, Tudorel Filimon (în rolul de erou al zilei şi viitor primar), secondat cu patos de senzuala Alina Chivulescu în rolul soției și de exuberanta Adela Popescu în ipostaza fiicei îndrăgostite, ca şi Andrei Duban și Dragos Ionescu.
Azi, la Festivalul de Literatură şi Teatru „Liviu Rebreanu” bistriţenii au parte din nou de expoziţii şi lansări de carte de la ora 11.00, la „Galeriile Casa cu Lei” – unde vor fi prezentate cărţi publicate la editurile Călăuza (Deva) şi Alma Mather (Sibiu), dar şi revistele Ardealul Literar (Deva), EUPHORION (Sibiu), Cenaclul de la Păltiniş (Sibiu), Lumina Slovei Scrise (Sibiu), Poarta de sub Feleac (Cluj). Participă scriitorii Ioan Radu Văcărescu, Silviu Guga, Mariana Pândaru Bârgău, Anca Sîrghie, Gheorghe Răducan, Alexandru Florin Ţene, Titina Nica Ţene, Veronica Ştir, Victor Ştir, Andrei Moldovan, Sorin Lucaci, Ştefan Veşcari, Yang Zhaoyu (China), Joel Conte (Franţa), Afif Shlewet (Israel).
De la ora 18.00, la Sinagogă – aveţi parte de spectacolul „Viaţa ca o... Paradă” de Cornel Udrea, regia: Claudiu Pintican, cu actorii Teatrului ARARAT din Baia Mare. Din distribuţie fac parte Claudiu Pintican, Dana Ilie Barbosu.