„În stradă tinerii protestează şi sunt convinşi că aşa merită să lupte pentru ideile lor, ce căutăm noi aici? Care e rolul scriitorului?” l-a întrebat Dan Coman pe scriitorul Marin Mălaicu Hondrari, autorul romanului “Războiul mondial al fumătorilor”, lansat ieri seară, în premieră naţională, la Bistriţa. S-a lăsat cu nesperate cadouri...!
A fost atmosfera caldă, intimă şi numai bună de poveşti cu şi despre cărţi, au fost mulţi tineri, elevi şi profesori, a fost prezentat în premieră naţională cel mai proaspăt roman al lui Marin Mălaicu Hondrari – „Războiul mondial al fumătorilor” – iar întâlnirea a fost moderată de Dan Coman care a povestit despre Camarile, un stat aproape fictiv plasat într-un spaţiu al viitorului, la graniţa altor state într-o Uniune Europeană în care fumatul este interzis cu desăvârşire.
Sunt scriitori care implicaţi politic, cu opţiuni făţiş declarate, dar sunt şi scriitori care modifică destine şi influenţează fatal prin chiar cărţile lor şi chiar dacă nu scrii vizibil politic, mesajul fiecărei cărţi are şanse să-şi găsească un loc în conştiinţa cititorilor care ulterior ies la proteste în stradă – a remarcat autorul.
„Este o distopie politică, în măsura în care cartea este un roman despre fumat” a precizat şi Dan Coman pomenind despre sintaxa impecabilă a cărţii şi stilul inconfundabil al lui Marin Mălaicu Hondrari care a oferit, prin această scriitură, o tulburătoare meditaţie despre nostalgie şi timp.
„Scriitorii, ca nişte agenţi secreţi, trebuie să se perfecţioneze continuu… Ce faci pentru evoluţia ta ca scriitor?” a fost o altă întrebare la care autorul a răspuns că gestul esenţial, pentru orice scriitor, poate chiar înainte de a scrie, este să citească…
„Orice demisie neforţată este un act de umanitate” afirmă unul dintre personajele cărţii iar Marin Mălaicu Hondrari a subliniat că trebuie să avem curajul să ne dăm demisia – atunci când viaţa noastră se scurge şi nu mai reuşim s-o trăim cum se cuvine sau când ne trezim zăcând într-o firmă, într-o companie – cu sufletul negru…
„Mi-am pus dintotdeauna toate speranţele în literatură, nu neapărat în cărţile mele, ci în literatură!” a mai spus autorul care a împărţit şi cadouri cu prilejul lansării: în cinstea unui personaj din carte – toate domnişoarele cu aparat dentar au primit câte o carte gratuit iar cititorilor li s-au oferit mici fragmente din roman rulate în forma unor ţigări.
Cartea se va găsi în zilele următoare şi în librăriile din Bistriţa iar lansarea a fost organizată de Centrul Judeţean pentru Cultură, fiind prima dintr-o serie care va precede lansarea oficială a romanului, la Târgul internaţional de carte Gaudeamus, care va avea loc între 18 şi 22 noiembrie la Bucureşti.