Explozie de culoare şi veselie ieri seară, la Galeria Arcade 24, acolo unde a fost inaugurată o spectaculoasă expoziţie care cuprinde aproape 1000 de picturi şi desene trimise de copii din întreaga lume la Bistriţa. „Avem nevoie de miracole, ele există la tot pasul, însă noi, oamenii, trecem nepăsători pe lângă ele…”
„Avem nevoie de miracole, şi acestea există la tot pasul, însă noi, oamenii – noi înşine miracole ale creaţiei – ne-am îndepărtat de natură, iar viaţa de zi cu zi, graba şi greutăţile ei ne fac să trecem nepăsători pe lângă miracolele lumii şi să nu le mai observăm…”, a remarcat preşedintele juriului, prof. univ. dr. la Universitatea de Arte și Design Cluj-Napoca, Alexandru Păsat.
Preşedintele juriului i-a provocat pe părinţii prezenţi la vernisaj la un exerciţiu de imaginaţie, rugându-i să-şi închipuie că peste 30-40 de ani, personalităţile lumii de atunci vor avea vârsta copiilor de acum şi că printre personalităţile de atunci se vor număra şi copiii care expun în aceste zile la Galeria Arcade 24. „Suntem mândri de voi, copii, vă mulţumim pentru ce ne dăruiţi şi vă aplaudăm”, a conchis Alexandru Păsat.
4000 de lucrări de pictură şi desen realizate de copii cu vârste între 5 şi 14 ani au fost trimise pe adresa concursului „Odată ca niciodată” care se derulează de 7 ani la Bistriţa – iar dintre aceste, aproximativ 1.000 de lucrări sunt expuse de azi până în 24 iunie la Galeria Arcade 24.
De altfel, în galeria de artă din central oraşului se vor organiza, pe parcursul celor mai bine de 3 săptămâni, o serie de dezbateri, întâlniri şi workshopuri pe marginea fenomenului Creativitatea în copilărie. Spre finalul lunii iunie va fi prezentat publicului bistriţean şi un documentar despre întreaga expoziţie „Odată ca nicidată”.
Dimensiunea socio-culturală a evenimentului este incontestabilă – a precizat şi Iulia Mircea, curatorul general al expoziţiei, remarcând frumuseţea desenelor expuse, unele simbolice, abstracte sau figurative, dar subliniind şi dimensiunea liniară şi picturală, raţională şi totodată intuitivă, conştientă şi inconştientă a copiilor care au transformat desenul şi culoarea în instrumente de comunicare şi cunoaştere.
Evenimentul a fost pus la cale de Asociația „Odată ca niciodată”, în parteneriat cu Colegiul Național „Liviu Rebreanu”, Uniunea Artiștilor Plastici Bistrița, Inspectoratul Școlar Județean Bistrița-Năsăud, Primăria și Consiliul Local al municipiului Bistrița, Centrul Cultural Municipal Bistrița, Librăria Aletheia Casa Cărții, Blue Apple Concept, Club Young's Men Bistriţa. Tema ediţiei din acest an a fost „Din basmele lumii / Pinocchio”, iar din echipa de proiect fac parte Livia Cotfas-Danea, Dalia Chira, Liana Stupari, Simona Costaru, Florina Vlasin, Adina Mocanu, Paul Târziu și Iulia Mircea - curator general.