Elita muzicii de cameră s-a aflat din nou la Bistriţa! „Sunt un mare fan al evenimentelor care se petrec în Sinagoga din Bistriţa. De 10 ani, de când m-am întors în România, îmi doresc un ministru al culturii care să facă ceva. Dacă domnul Ţărmure ar fi ministrul culturii – lucrurile ar sta mult mai bine…!” a declarat în deschidere, Răzvan Popovici
„Instituţia SoNoRo se află din nou la Bistriţa, după excepţionale concerte susţinute la Bucureşti, Cluj, şi Arad” a precizat în deschidere Gavril Ţărmure, managerul Centrului Judeţean pentru Cultură, apreciind măiestria muzicienilor invitaţi, între care şi violistul Răzvan Popovici – un mai vechi prieten al melomanilor bistriţeni dar şi un foarte bun manager cultural.
În replică, Răzvan Popovici – iniţiatorul Festivalului SoNoRo a remarcat că este un mare fan al evenimentelor care se petrec în Sinagogă – un spaţiu care se potriveşte ca o mănuşă Festivalului SoNoRo Dreamers – cel mai frumos şi mai turbulent festival Sonoro de până acum.
Răzvan Popovici a recunoscut că de 10 ani de când s-a întors în România îşi doreşte şi a căutat un ministru al culturii care să facă ceva. Dar nu a găsit. „Dacă domnul Ţărmure ar fi ministrul culturii, lucrurile ar sta mult mai bine iar cultura românească ar fi pe mâini bune…” a adăugat Răzvan Popovici, iar spectatorii au primit cuvintele sale cu urale.
Muzicianul s-a referit şi la tragediile petrecute în ultimele zile – la clubul Colectiv şi la Paris amintind de cuvintele lui Leonard Bernstein care spunea că la violenţă se poate răspunde doar cu muzică – interpretată (a adăugat Răzvan Popovici) mai intens, mai aprig, mai pasional…
Muzicienii Alissa Margulis, Philippe Graffin şi Anna-Liisa Bezrodny (vioară), Christian Naș şi Răzvan Popovici (violă), Jan-Erik Gustaffson şi Valentin Raduțiu (violoncel) au oferit melomanilor din Bistriţa un program deosebit – într-un decor special, construit din lumini roşiatice, umbre şi penumbre, încurajatoare pentru toţi visătorii prezenţi la concert.
S-a cântat pentru prima oară la Bistriţa Uvertura pentru cvintet de coarde D13, compusă la doar 19 ani de Schubert, muzicianul care a trăit doar 31 de ani, a scris imens şi tulburător, dramatic şi plin de temperament.
Tot pentru prima oară la Bistriţa a fost interpretat şi Cvartetul pentru vioară, violă și două violoncele, op. 35 de Anton Arensky (1861-1906) dar şi Noaptea transfigurată, op. 4 de Arnold Schönberg (1874 -1951) – opera care a generat un adevărat scandal la primele sale audiţii, dar care, ulterior, a fost îmbrăţişată şi apreciată la justa valoare de melolanii de pretutindeni.