Sute de bistriţeni au înfruntat gerul amiezii pentru juca tradiţionala Hora Unirii care s-a încins azi, la Bistriţa, în jurul statuii lui Alexandru Ioan Cuza din Piaţa Unirii. Pentru că sunt mai patrioţi din fire, bistriţenii au jucat hora de două ori: o dată „dirijaţi” de Sava Negrean-Brudaşcu, şi o dată pe melodia înregistrată a organizatorilor..
Primarul Ovidiu Crețu, prefectul Ioan Țintean, parlamentari ai județului precum Daniel Suciu, Doina Pană, comandantul Brigăzii 81 Mecanizată „General Grigore Bălan”, colonelul Iulian Berdilă, Alexandru Pugna, vicepreședintele Consiliului Judeţean, viceprimarul George Avram, Floare Gaftone, secretarul municipiului, Alexandru Gavrilaş, managerul Complexului Muzeal Bistriţa-Năsăud şi Marius Linul, şeful Inspectoratului de Poliţie Bistriţa-Năsăud – alături de aproape 300 de bistriţeni au participat azi la o impresionantă ceremonie organizată pentru a celebra cei 157 de ani care s-au scurs de la Unirea Mică – cum este numită Unirea Principatelor Române – unirea Moldovei şi a Ţării Româneşti din 24 ianuarie 1859.
Ceremonia a cuprins şi un scurt concert folcloric susţinut de Ansamblul Folcloric „Cununa de pe Someș” şi soliștii Mărioara Sigheartău, Petre Petruse, Anton Todică, Ionela Lechințan, David Viorel, Ionuț Zegrean, Elena Rusu, Teodora Simionca, Cornelia Hoha, Cristina Livia Scurtu și Rodica Cornea.
„E o mare cinste pentru mine să fim împreună azi. Le mulţumesc din suflet organizatorilor care s-au gândit să facă din această zi a Unirii, cea mai frumoasă a Ardealului şi a României. Să nu vă fie frig! Mai stăm un pic, o dată pe an, în ger, să cinstim şi noi aşa cum putem, cu demnitate, istoria şi eroii neamului nostru!”, a afirmat invitatul special al concertului – interpreta Sava Negrean-Brudaşcu.
După câteva cântece patriotice, Sava Negrean-Brudaşcu i-a poftit pe bistriţeni şi pe autorităţi să intre în horă, intonând cu patosul bine-cunoscut - „Noi suntem români”.
Bistriţenii au fost poftiţi din nou să joace Hora Unirii după spectacolul folcloric, după ce Garda de Onoare a Garnizoanei Bistriţa s-a retras, pe ritmuri de fanfară – când organizatorii au pregătit o „Hora Unirii” înregistrată, pe care au onorat-o cu neştirbit patriotism câteva zeci de bistriţeni care au rezistat până la sfârşitul ceremoniei.