„Dă, Doamne, dregătorilor noştri duhul înţelepciunii şi al iubirii de oameni care întăreşte popoarele şi le înalţă. Înnoieşte în inimile judecătorilor duhul cel drept ce luminează adevărul”, a spus protopopul Alexandru Vidican în Piaţa Unirii, cu prilejul ceremoniei de Ziua Unirii. Au asistat, zgribulite, aproape toate oficialităţile...
Ceremonia a început cu acordarea onorului militar, salutul Drapelului de Luptă şi intonarea Imnului Naţional al României, continuând cu un serviciu religios susţinut de preotul protopop Alexandru Vidican.
„Insuflă ostaşilor noştri bărbăţia şi vitejia cea sfântă a dragostei către Dumnezeu, către aproapele nostru şi către ţară. Pe noi pe toţi, învredniceşte-ne să sporim în faptele cele bune care îi fac pe oameni după chipul şi asemănarea Ta. Pomeneşte-i, Doamne, pe toţi eroii, ostaşii şi luptătorii români din toate timpurile şi din toate locurile, căzuţi pe câmpuri de luptă, în lagăre sau închisori, pentru apărarea patriei şi a credinţei strămoşeşti, pentru întregirea neamului, pentru libertatea şi demnitatea noastră…”, a spus, între altele, protopopul Bistriţei, care şi-a încheiat discursul cu un călduros „Dumnezeu să binecuvânteze România şi Bistriţa!”.
A urmat prefectul Ioan Ţintean, care a subliniat în discursul său importanţa sărbătorii şi a Unirii Principatelor din 1859, eveniment care a pregătit marea Unire din 1918, dar a deschis totodată şi porţile către modernizarea României.
La bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza s-a depus o coroană de flori din partea Instituţiei Prefectului, a Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, a Primăriei Municipiului Bistriţa, a Garnizoanei Bistriţa şi a Inspectoratului Judeţean de Poliţie Bistriţa-Năsăud.
După un scurt moment folcloric susţinut de soliştii Centrului Municipal „George Coşbuc” şi de îndrăgita Sava Negrean Brudaşcu – Garda de onoare a defilat, în timp ce Fanfara Garnizoanei Bistriţa a intonat celebrul imn „Treceţi batalioane române Carpaţii”…