„Eminescu trebuie comemorat şi recitat ca o rugăciune – nici minimalizat, nici exagerat. Eminescu nu s-a terminat! Ar fi trist în lume dacă într-o zi s-ar termina Eminescu”, a afirmat poeta Elena M Cîmpan, la Centrul German. Ioan Pintea, managerul Bibliotecii Judeţene a depus flori la mormântul fratelui lui Eminescu şi la statuia din Piaţa Eminescu
La Bistriţa, Ziua Culturii Naţionale, ziua de naştere a lui Mihai Eminescu, a debutat la Biblioteca Judeţeană „George Coşbuc” care a găzduit azi, de la ora 13.00, o nouă serie din ciclul Conferințelor Bibliotecii, avându-l drept invitat pe Adrian Popescu. Înainte de începerea conferinţei, însă, oaspeţii bibliotecii au depus coroane de flori la mormântul lui Matei Eminescu (fratele poetului) dar şi în Piaţa Mihai Eminescu, acolo unde este amenajat un bust al poetului.
„Se făptuieşte azi lauda cea bună faţă de Mihai Eminescu, este o zi solemnă dedicată poetului despre care s-a scris atât de mult în cultura română. Mari spirite ale culturii noastre, de la Constantin Noica, Petre Creţia, Ioana Em. Petrescu sau Zoe Dumitrescu Buşulenga şi-au mutat practic viaţa în biografia, în viaţa şi opera lui Eminescu…”, a subliniat Ioan Pintea, în deschiderea conferinţei la care a fost prezent şi Alexandru Pugna, vicepreşedintele Consiliului Judeţean:
Tot azi, la Biblioteca Judeţeană, a fost lansat volumul „Moștenirea lui Fabian” de Niculae Vrăsmaș, publicat la Editura „Casa Cărții de Știință”, Cluj-Napoca, 2015 – în timp ce la Centrul German s-a desfăşurat workshop-ul intitulat „Ștafeta preluată de la Eminescu – Poezia merge mai departe”.
Manifestarea dedicată celebrării Zilei Culturii Naționale, precum și marelui poet național Mihai Eminescu, a fost organizată de echipa de management a Strategiei Naționale de Acțiune Comunitară, a Colegiului Tehnic Infoel și a Școlii Gimnaziale Nr. 1 din Bistrița.
Proiectul a fost coordonat de profesoara pentru învăţământ primar, Florina Vlasin (preşedinte SNAC, Şcoala Gimnazială Numărul 1, Bistriţa) şi profesoara Laura Someşan, preşedinte SNAC, Colegiul Tehnic Infoel din Bistriţa.
Invitați de onoare au fost poeta Elena M. Cîmpan, poeta Maria Olteanu, scriitorul Menuț Maximinian, poetul Alexandru Cristian Miloș. Elevii celor două instituții de învățământ au susținut un recital de poezie eminesciană, acompaniaţi de Sergiu Someşan la chitară clasică şi Ionuţ Bungărdean (vioară), elev la Liceul de muzică „Tudor Jarda”.
Poeta Elena M. Cîmpan a povestit elevilor despre legătura lui Eminescu şi spaţiul german care a adus un plus de disciplină muncii sale – despre lirica poeţilor romantici germani precum Novalis (de la care a preluat simbolul florii albastre) şi Heine care l-au influenţat, dar şi despre cei trei mari filosofi germani care au constituit pentru Eminescu învăţătură de căpătâi. Este vorba despre Kant („bătrânul dascăl”, după cum apare în poezia poetului român), Hegel, cu fenomenologia lui, înţelegerea vieţii pe un principiu al trăirilor, al sentimentelor – şi, nu în ultimul rând – Schopenhauer care, cu opera sa capitală reprezintă deschiderea spre filosofia hindusă.
Evenimentul organizat în cadrul proiectului „Voluntarii își fac vocea auzită”, lansat în luna octombrie 2015 a avut drept parteneri Complexul Muzeal Bistrița- Năsăud, Strategia Națională de Dezvoltare Comunitară și Centrul Privat de Afaceri S.R.L. – Bistrița.