Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  144 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



FOTO / VIDEO: Eminescu nu s-a terminat...!

15/01/2016 16:07:53 Ioana BRADEA  
„Eminescu trebuie comemorat şi recitat ca o rugăciune – nici minimalizat, nici exagerat. Eminescu nu s-a terminat! Ar fi trist în lume dacă într-o zi s-ar termina Eminescu”, a afirmat poeta Elena M Cîmpan, la Centrul German. Ioan Pintea, managerul Bibliotecii Judeţene a depus flori la mormântul fratelui lui Eminescu şi la statuia din Piaţa Eminescu

La Bistriţa, Ziua Culturii Naţionale, ziua de naştere a lui Mihai Eminescu, a debutat la Biblioteca Judeţeană „George Coşbuc” care a găzduit azi, de la ora 13.00, o nouă serie din ciclul Conferințelor Bibliotecii, avându-l drept invitat pe Adrian Popescu. Înainte de începerea conferinţei, însă, oaspeţii bibliotecii au depus coroane de flori la mormântul lui Matei Eminescu (fratele poetului) dar şi în Piaţa Mihai Eminescu, acolo unde este amenajat un bust al poetului.

Se făptuieşte azi lauda cea bună faţă de Mihai Eminescu, este o zi solemnă dedicată poetului despre care s-a scris atât de mult în cultura română. Mari spirite ale culturii noastre, de la Constantin Noica, Petre Creţia, Ioana Em. Petrescu sau Zoe Dumitrescu Buşulenga şi-au mutat practic viaţa în biografia, în viaţa şi opera lui Eminescu…”, a subliniat Ioan Pintea, în deschiderea conferinţei la care a fost prezent şi Alexandru Pugna, vicepreşedintele Consiliului Judeţean:

Tot azi, la Biblioteca Judeţeană, a fost lansat volumul „Moștenirea lui Fabian” de Niculae Vrăsmaș, publicat la Editura „Casa Cărții de Știință”, Cluj-Napoca, 2015 – în timp ce la Centrul German s-a desfăşurat workshop-ul intitulat „Ștafeta preluată de la Eminescu – Poezia merge mai departe”.

Manifestarea dedicată celebrării Zilei Culturii Naționale, precum și marelui poet național Mihai Eminescu, a fost organizată de echipa de management a Strategiei Naționale de Acțiune Comunitară, a Colegiului Tehnic Infoel și a Școlii Gimnaziale Nr. 1 din Bistrița.

Proiectul a fost coordonat de profesoara pentru învăţământ primar, Florina Vlasin (preşedinte SNAC, Şcoala Gimnazială Numărul 1, Bistriţa) şi profesoara Laura Someşan, preşedinte SNAC, Colegiul Tehnic Infoel din Bistriţa.

Invitați de onoare au fost poeta Elena M. Cîmpan, poeta Maria Olteanu, scriitorul Menuț Maximinian, poetul Alexandru Cristian Miloș. Elevii celor două instituții de învățământ au susținut un recital de poezie eminesciană, acompaniaţi de Sergiu Someşan la chitară clasică şi Ionuţ Bungărdean (vioară), elev la Liceul de muzică „Tudor Jarda”.

Poeta Elena M. Cîmpan a povestit elevilor despre legătura lui Eminescu şi spaţiul german care a adus un plus de disciplină muncii sale – despre lirica poeţilor romantici germani precum Novalis (de la care a preluat simbolul florii albastre) şi Heine care l-au influenţat, dar şi despre cei trei mari filosofi germani care au constituit pentru Eminescu învăţătură de căpătâi. Este vorba despre Kant („bătrânul dascăl”, după cum apare în poezia poetului român), Hegel, cu fenomenologia lui, înţelegerea vieţii pe un principiu al trăirilor, al sentimentelor – şi, nu în ultimul rând – Schopenhauer care, cu opera sa capitală reprezintă deschiderea spre filosofia hindusă.

Evenimentul organizat în cadrul proiectului „Voluntarii își fac vocea auzită”, lansat în luna octombrie 2015 a avut drept parteneri Complexul Muzeal Bistrița- Năsăud, Strategia Națională de Dezvoltare Comunitară și Centrul Privat de Afaceri S.R.L. – Bistrița.

2511 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro