Despre femei de succes, cariera politică, familie, mici gesturi de răsfăţ, cavalerisme, femei bătute o viaţă întreagă, femei care au reuşit să se rupă de o căsnicie nefericită şi să-şi ia soarta în mâini sau altele care nu au curajul să se rupă de violenţele partenerilor şi multe altele s-au discutat astă-seară, într-o dezbatere, la Primărie...
„E clar că familia este foarte importantă şi este pe primul loc, dar oricât succes ar avea copiii tăi, oricâte împliniri ţi-ar oferi – tot ai nevoie de o carieră profesională”, a afirmat astă-seară deputatul Doina Pană, într-o dezbatere dedicată femeii şi subliniind că o carieră politică trebuie începută abia după ce este pusă pe picioare o carieră profesională.
„Atunci când am intrat în politică, acum 11 ani – băiatul meu a fost cel care m-a încurajat, spunându-mi două lucruri: poţi să contribui şi tu la curăţenia clasei politice de care ne plângem cu toţii, sau poţi să cobori, ca dintr-un tren, la prima staţie…”, a mai povestit Doina Pană, sfătuindu-le pe tinerele femei aflate în sala de şedinţe a Primăriei să nu se grăbească, să-şi construiască întâi o carieră profesională, şi abia apoi să se gândească la una politică.
Este necesar un sprijin necondiţionat din partea familiei, multă înţelegere şi compasiune din partea partenerului, dar şi pasiune şi credinţă – au precizat pe rând, invitatele participante la dezbatere.
„Sunt de părere că decât să accepţi un compromis în care stai alături de cineva numai de ochii lumii sau să pretinzi că stai de dragul copiilor care, de fapt, simt acest tărâm al nefericirii, mai bine să-l refuzi. Pentru că nu este decât o minciună care nici nu merită să reziste… Până la urmă viaţa dincolo de eşecuri şi împliniri, înseamnă tihna fiecărui apus, a fiecărui răsărit, a fiecărei clipe petrecute în familie, iar dacă acolo îţi încarci bateriile, aşa să fie. Dacă nu, cred că e mai bines să-ţi găseşti tihna pe cont propriu. Am o mare admiraţie pentru doamnele care au reuşit să pună punct unei relaţii nefericite, să-şi ducă barca mai departe şi să-şi dubleze rolul de părinte ca să-şi realizeze copiii în egală măsură…”, a remarcat, între altele, Şeful ISJ – Camelia Tabără.
O carieră de succes nu trebuie să fie neapărat vizibilă sau în lumina reflectoarelor. Inclusiv un profesor sau un învăţător respectat în comunitate, căutat de părinţi şi iubit de copii poate fi mândru de o carieră de succes, a mai spus Camelia Tabără, referindu-se la tinerele care se lasă seduse de modele „de paie” şi vânează o carieră de o zi, o lună, două…
Şi Claudia Andron a povestit cum este să scrii editoriale crescând totodată trei copii năzdrăvani, în timp ce Nicole Cherecheşiu s-a declarat o adeptă a cavalerismului, iar creatoarea Virginia Linul a povestit despre începuturile carierei sale, despre pasiunea care nu trebuie să lipsească sau căsniciile „ratate” care pot să însemne admirabile şi surprinzătoare începuturi. „Nu se poate fără muncă, fără să te adaptezi la societate, nu se poate fără susţinerea celor din jurul tău…”, a mai spus Virginia Linul.
O carieră de succes, mai ales în weekend...
Directoarea Şcolii Gimnaziale „Mihai Eminescu" din Năsăud, Mărioara Szekely – a recunoscut că este o femeie de succes. „Mai ales în weekend, când casa mea e invadată de nepoţei. Nimeni nu face prăjituri mai bune ca mine, nimeni nu se joacă mai mult cu ei, nimeni nu ştie mai bine să facă teme la matematică sau română…!”, a spus Mărioara Szekely, remarcând că nu se poate să terminăm o facultate şi de a doua zi să ne lansăm în carieră.
Doina Monda, coordonatoarea ONG-ului Pro Familia a adus o notă mai pesimistă dezbaterii, povestind despre cele peste 4.000 de femei asistate în 20 de ani prin intermediul organizaţiei de care se ocupă – despre femeile bătute o viaţă întreagă, despre situaţiile dificile cu care acestea se confruntă: „Prima palmă e cea mai grea – restul bătăilor curg de la sine...”, a avertizat Doina Monda, amintind şi de sindromul Stockholm, care le caracterizează pe multe dintre femeile agresate – sindrom care presupune o anume dependenţă a victimelor de agresor.
„Vestea cea mare este că, dacă în 1998 violenţa în familie abia începea să fie incriminată în legislaţia română, acum – după eforturi extraordinare – am reuşit să obţinem un ordin de protecţie la 72 de ore de la actul de violenţă comis...”
Scopul dezbaterii din această seară a fost să pună pe tapet modul în care este percepută femeia de carieră în societatea românească, să redefinească eventual care este rolul, locul și aportul femeilor într-un partid și pe scena politică în general. S-a discutat, totodată problema cu care se confruntă foarte multe femei la început de carieră: ce anume este mai important – cariera sau familia? În ce măsură le poate îmbina pe amândouă? Sunt posibile politici care să ajute la promovarea egalității de șanse între femei și bărbați?
La dezbatere au participat reprezentanți ai elevilor și studenților din județ, profesoare şi învăţătoare precum și femei de succes din mass-media, business sau administrația publică. Evenimentul a fost organizat de Liga Tinerelor Social Democrate (LTSD), sub egida TSD Bistrița-Năsăud şi a fost moderat de Oana Prislopan, Președinte LTSD BN.