Pe strada Zăvoaie, între fosta groapă de gunoi și râul Bistrița, sunt instalate 7 corturi ce adăpostesc aproape 20 de suflete de copii, din care cel mai mic este o fetiță de doar 3 săptămâni.
Sărbătorile de iarnă pentru majoritatea dintre noi au însemnat timp petrecut cu familia și prietenii, la căldură, la gura șemineului, cu o mâncare bună, haine călduroase etc.
Nu același lucru a însemnat pentru cei aproape 20 de copii ce locuiesc pe strada Zăvoaie, pe terenul dintre fosta groapă de gunoi și râul Bistrița. În 7 corturi din folie și cârpe își au locuința câteva familii de romi. Se încălzesc cu sobe cu horn improvizate, alimentate cu vreascuri și înconjurate cu folie, ca să păstreze căldura cât mai mult posibil. Unii nici măcar nu au o folie de plastic sau carton pe jos, iar piticii aleargă în picioarele goale pe pământul rece și noroios.
„Ne-a spus cineva despre ei și am mers acolo să vedem cum i-am putea ajuta. Ne-au explicat că înainte au stat în ceva clădire abandonată de pe lângă Leoni, însă a fost demolată și ei au fost scoși de acolo cu jandarmii”, a explicat pentru Bistrițeanul.ro, Iacob Murza.
Majoritatea copiilor sunt de câțiva anișori, iar cel mai proaspăt membru este o fetiță de doar trei săptămâni. Chiar dacă ea este înfășurată într-o pătură, frații ei umblă desculți sau având doar un tricouaș pe ei. Copiii sunt tot copii, așa că zâmbetul le poate fi ușor pus pe față, indiferent de condițiile în care trăiesc.
„Am fost în a doua zi de Anul Nou la ei și le-am dus la copii niște cadouri, «Shoebox-uri», de care ducem de obicei la familiile nevoiașe. Dar ei au nevoie de lemne de foc, de mâncare, de un loc mai bun unde să locuiască”, a mai spus bistrițeanul.
Modul în care sunt făcute corturile, sobele, cât și faptul că unii nu au nimic pe jos, și nimic în picioare, constituie un adevărat pericol de intoxicare, incendiu sau... îngheț.
Poliția Locală știe despre prezența lor pe malul râului însă nu poate rezolva situația.
„Știm despre prezența lor acolo. Au fost pe Tărpiului. Acuma sunt pe Zăvoaie. Dacă îi alungăm de acolo, pleacă în zona Codrișor. Nu vor să plece în localitățile de domiciliu, pentru că nu toți sunt din Bistrița. Noi mergem și îi legitimăm periodic, dar nici centrul de cazare temporară al primăriei nu e motel. Și oricum, nici nu vor să stea acolo pentru că au reguli stricte și nu le place. Știm că cea mai sensibilă problemă e cea a copiilor. Noi i-am sesizat pe cei de la Protecția Copilului, dar încă nu am primit nicio soluție de la ei”, a declarat pentru Bistrițeanul.ro, director executiv Poliția Locală Bistrița, Florin Frandeș.
Teodor Sângeorzan din cadrul Direcției pentru Protecția Copilului Bistrița - Năsăud a explicat pentru Bistrițeanul.ro că atunci când romii au fost evacuați din clădirile abandonate de lângă CPL, cei de la Primăria Bistrița au promis că întocmesc dosare pentru cei de acolo ca să primească locuințe sociale.
„Iar dacă spuneți că există copil mic, noi avem posibilitatea de a primi cuplul mamă copil sau mamă – copii în centrul maternal, măcar până trece iarna. E drept că nu am mai fost la ei după ce au fost evacuați de pe Tărpiului, dar o soluție tot găsim”, a mai adăugat Sângeorzan.
Reprezentanții Primăriei Bistrița spun că dosarele au fost întocmite și unii deja stau în locuințe sociale.
„Am dat această misiune de suflet unei colege și i-am spus să nu se lase de ea până când toți cei ce au acte în regulă și sunt de pe raza municipiului, primesc locuințe sociale. Atunci s-au și făcut dosarele și au primit locuințe. Care au vrut să muncească le-am oferit și locuri de muncă. În Bistrița sunt destule locuri de muncă. Numai să vrei să muncești. Cei care nu au acte sau nu sunt din Bistrița... nu le putem oferi așa ceva. Dar ceilalți, toți au primit”, a declarat pentru Bistrițeanul.ro, directorul executiv al Direcției Municipale de Servicii Sociale din cadrul Primăriei Bistrița, Radu Dreptate.
Copiii sunt copii, și nu au nicio vină, dar în schimb, au dreptul la viață, la o viață decentă, au dreptul să crească normal, să se dezvolte, să fie iubiți și apreciați, au dreptul să fie ajutați până când pot face ei ceva pentru ei.
„Ne-am gândit că ar fi bine ca acest caz să fie cunoscut. Poate cineva vrea să îi ajute cumva. Poate au o baracă, un depozit sau ceva unde să poată locui, măcar până trece iarna. La cum arată copiii aceia, să nu le fie ultima iarnă! E drept că familiile astea au nevoie de ajutor pe termen lung. Dar trebuie măcar un început. Măcar lemne de foc. Ceva ce să îi ajute să treacă cu bine peste iarnă”, a conchis Iacob Murza.