În curând, pe străzile orașului ne-am putea bate de un fost șef de instituție, cu mătura în mână. O instanță de judecată l-a obligat să presteze două luni de muncă în folosul comunității.
Fostul inspector coordonator al Biroului Județean Bistrița-Năsăud a Inspectoratului de Stat pentru Controlul Traficului Rutier, Ioan Radu Dohotar a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare și la 60 de zile de muncă în folosul comunității.
Decizia a fost luată de către Tribunalul Cluj, la începutul acestei luni. Hotărârea judecătorilor clujeni poate fi atacată. Cele 60 de zile de muncă în folosul comunității vor putea fi prestate atât la Primăria Bistrița, cât și la Primăria Dumitra.
Aceeași instanță îl obligă pe Ioan Radu Dohotar să plătească ISCTR București, care s-a constituit parte civilă, 3.600 de lei și ANAF-ului 8.400 de lei. De asemenea, Ioan Radu Dohotar are de achitat 12.000 de lei, cheltuieli judiciare.
Ioan Radu Dohotar a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite, în formă continuată.
„În cauză există date și probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă potrivit căreia, în perioada 2012-2014, suspectul Pop Rareș Vasile (n.r. șeful inspectoratului teritorial) împreună sau prin intermediul persoanelor având funcții de conducere în cadrul birourilor județene, cum este situația suspecților Dohotar Ioan Radu și Crișan Claudiu Vasile au desfăşurat activităţi repetate de influenţare a activităţii inspectorilor aflaţi în trafic, în vederea efectuării controlului rutier”, se arată într-un comunicat remis de DNA.
Practic, Ioan Radu Dohotar şi ceilalţi suspecţi solicitau neluarea măsurilor legale pentru sancţionarea șoferilor pentru a proteja unele societăţi aflate în sfera de interes a inspectorilor judeţeni. De asemenea, aceştia anunţau societăţile comerciale despre controalele ce urmau să fie făcute.
„Prin aceste acţiuni, inspectorul şef teritorial Pop Rareş Vasile şi inspectorii coordonatori judeţeni Dohotar Ioan Radu şi Crişan Claudiu Vasile au urmărit obţinerea de foloase pentru operatorii economici ce activează în domeniul transportului rutier, constând în eludarea activităţii de control efectuată de inspectorii de specialitate, respectiv evitarea aplicării sancţiunilor pecuniare şi a măsurilor complementare”, se mai arată în comunicat.