Cei mai apreciat dramaturg român contemporan, despre care se spune că l-ar fi întrecut pe Eugen Ionescu în notorietate – vine mâine la Bistrița! „La Casa de Cultură jucam piese de Matei Vișniec și după ce a plecat în Franța iar când eram luați la rost, spuneam că este vorba despre o piesă inedită de-a lui Vasile Voiculescu” povestește Virgil Rațiu.
Ocazie rarisimă pentru iubitorii de teatru din Bistrița: Matei Vișniec – în carne și oase! – se întâlnește mâine cu publicul bistrițean la Sinagogă, de la ora 19.00.
Scriitorul Virgil Rațiu își amintește și acum de prima vizită a celebrului dranmaturg la Bistrița, prin 1985: „Matei Vișniec a venit prima oară aici în 1985, la Cenaclul Abecedar... După care a dispărut brusc în Frnața, fiind interzis cu desăvârșire de pe scenele românești. Dar la Casa de Cultură jucam piese de Matei Vișniec și după ce a plecat în Franța iar când eram luați la rost, spuneam că este vorba despre o piesă inedită de-a lui Vasile Voiculescu” povestește Virgil Rațiu.
Care va să zică, nu cumva să ratați o asemenea întâlnire de gradul III, pusă la cale de Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud pentru mâine, vineri, 6 iunie, orele 19 la Sinagoga Bistriţa. Marele dramaturg, poet prozator, eseist Matei Vişniec va fi din nou oaspete al Bistriţei după 20 de ani.
Se va lansa cartea „Negustorul de începuturi de roman” şi se va prezenta spectacolul „Cabaretul cuvintelor” susţinut de compania teatrală „Umbral” din Franţa, cu traducere instantanee in limba română.
Spectacolul de la Bistriţa încheie o suită de multiple spectacole, colocvii, dialoguri cu publicul, lansări de carte, conferinţe derulate în perioada 30 mai – 6 iunie 2014 în mai multe oraşe din Bucovina (şi Bistriţa!) sub genericul „Zilele Matei Vişniec”.
Spectacolul se adresează tinerilor, elevi şi studenţi, dar şi publicului larg de orice vârstă, textele semnate de Matei Vişniec fiind receptate şi apreciate de toţi cei care intra în contact cu opera acestuia.
Poet şi dramaturg român, membru al Uniunii Scriitorilor din România din 1984, unul dintre cei mai importanţi autori dramatici ai momentului şi una din vocile cele mai subtile pe care le auzim astăzi în Europa, Matei Vişniec s-a născut în Bucovina, la Rădăuţi, în 1956. A urmat şcoala primară, ciclul elementar şi liceul la Rădăuţi, apoi Facultatea de Filosofie şi Istorie a Universităţii Bucureşti, iar din 1987 s-a stabilit la Paris.
Majoritatea operei sale, poezie, proză scurtă, roman, teatru, teatru poetic, eseuri, a văzut lumina tiparului în Franţa şi în România. Piesele care-i poartă semnătura sunt jucate în peste 40 de ţări şi traduse în peste 20 de limbi.
Din 1990 este jurnalist la Radio France Internationale - Secţia Română. În 2009 Matei Vişniec a primit Premiul European acordat de Societatea Autorilor şi Compozitorilor Dramatici din Franţa (SACD) pentru întreaga sa activitate.
În România i s-a decernat Premiul pentru Dramaturgie al Uniunii Scriitorilor (de mai multe ori), Premiul UNITER şi Premiul pentru Dramaturgie al Academiei Române.