Moș Nicolae și-a trimis reprezentanții să ducă daruri copiilor cuminți de la Centrul Școlar de Educație Incluzivă nr. 1. Mesagerii moșului - Fly, Dex și Demon le-au făcut astăzi o bucurie elevilor și după ce s-au jucat cu cei trei căței copiii au primit cadouri dintr-un coș adus cu grijă de frumoasa Fly.
A treia întâlnire a elevilor de la Centrul Școlar de Educație Incluzivă nr. 1 din Bistrița cu minunatele animale a fost una extrem de emoționantă.
Copiii au așteptat nerăbdători ziua de astăzi pentru a-i revedea pe Fly, Dex și Demon și pe dresorii lor, mai ales că aceștia au discutat cu Moșu care le-a trimis câteva atenții.
Proiectul "De la suflet, la suflet" este unul de zooterapie pentru copii cu dizabilități început în urmă cu două luni de profesorii de la Centrul de Educație Incluzivă și Școala de Dresaj Nechita .
"Proiectul vrea a fi un pas concret spre punerea în practică a teoriilor psihologice care arată beneficiile interacţiunii dintre om şi animale. Beneficiarii direcţi sunt elevii, beneficiarii indirecţi sunt cadrele didactice şi părinţii. Scopul proiectului este înţelegerea interacţiunii dintre om şi animale (câini), din perspectiva comunicării, a învăţării de reguli şi a istoriei de viaţă a partenerilor implicaţi. Zooterapia foloseşte prezenţa animalelor cu scopul îmbunătăţirii sănătăţii mentale şi fizice a unei persoane (calitatea sa de viaţă)" spune coordonatoarea proiectului, prof. Daniela Macarie.
După primele întâlniri între elevi și cei trei căței rezultatele sunt peste aștepări. Elevii interacționează foarte mult cu animalele, cel mai spectaculos caz fiind cel al unui băiețel cu autism care nu interacționa în niciun fel cu lumea exterioară însă câinii l-au făcut să iasă din lumea lui pentru minute bune și să interacționeze.
Ziua de astăzi a fost una mai specială pentru copiii care s-au jucat cu cățeii veniți în vizită și, la final au primit cadouri chiar de la Fly, o femelă de ciobănesc australian pe care dresoarea, Claudia Pantiș, a primit-o în 2007.
„Această rasă este printre cele mai inteligente. Aceşti câini erau folosiţi de către americani pentru turmele de vite, fiind un câine neînfricat şi plin de energie. Tocmai de aceea a primit numele Fly, pentru că nu stătea locului două secunde. Nu îi era frică de înălţime şi îi plăcea să “zboare” peste orice obstacol. Având atâta energie, am considerat că dog dancing - ul este sportul ideal pentru noi” a povestit Claudia într-un interviu acordat pentru Bistrițeanul.ro.
De la vârsta de doi ani, Fly este antrenată pentru zooterapie şi chiar are licenţă pentru asta.
„Fly are atestat pentru acest lucru, pentru că un câine trebuie să fie testat la zgomote, la durere, la copii, în special la comportamentul negativ al acestora. Sunt copii care lovesc câinii, ori ei trebuie să nu riposteze ci să facă ceva pentru a absoarbe energia negativă a copilului. Sunt puţini câini care au abilitatea aceasta” ne spune dresoarea.
Cuminte și răbdătoare, Fly a dus coșul în care se aflau cadourile pentru copii și a așteptat ca fiecare elev să își ia darurile trimise de Moșu.