Emil Scurtu a fost destituit din funcția de director al APIA imediat ce USL a luat puterea, printr-o decizie luată în 23 noiembrie 2012 la nivelul central al instituției. Practic, fostul director a fost detașat la Galați pe o perioadă de 3 luni și ulterior postul său a fost ocupat de Florin Căpraru.
A fost manevra elegantă aleasă de USL pentru înlocuirea directorului executiv al unei instituții cu greutate, unde PDL își formase un cuibușor cu influență, iar salariile bune făceau ca posturile de la APIA să fie râvnite de mulți.
Scaunul de șef, miza unui salariu de 1000 de euro lunar
Florin Căpraru a fost pus în locul lui Scurtu, cu puțin timp înaintea campaniei electorale de la sfârșitul anului trecut. Florin Căpraru mai lucrase ca manager la Gloria Bistrița și apoi s-a fixat pe post la Primăria Bistrița. Soția sa, Alina Căpraru, a lucrat ani buni alături de Ioan Botiș la AJOFM, fiind multă vreme purtător de cuvânt al instituției, iar mai apoi a plecat din instituție alături de Ioan Botiș, ca și consilier al deputatului PDL la cabinetul parlamentar.
Florin Căpraru a fost numit, din 26.11.2012, la conducerea APIA BN, prin transfer de la Primăria Bistrița. Numit de USL la șefia APIA BN, Căpraru are un salariu de aproximativ 1.000 de euro pe lună, un salariu foarte bun pentru un șef de instituție. Conform protocolului, liberalii au impus-o pe Daniela Avram, care ocupă funcția de director adjunct APIA.
Cu dureri de coloană, Scurtu și-a băgat concediu medical
La o zi după delegarea la Galați, Emil Scurtu (PDL) a intrat în concediu medical, acuzând dureri de coloană. Medicul de familie i-a recomandat să evite poziția șezând, arătând că Emil Scurtu urmează tratamente medicale din 2010. Pe baza acestui act medical, Scurtu a refuzat să se ocupe de managementul APIA Galați și a cerut în instanță anularea actelor prin care Căpraru a ajuns șef.
Scurtu cere 10.000 lei daune și funcția de director înapoi
Emil Scurtu a dat în judecată instituția și a cerut anularea actelor administrative care l-au pus pe liber, respectiv decizia de numire a lui Florin Căpraru și detașarea sa la Galați. Pentru prejudiciul adus imaginii sale, Scurtu a cerut daune și de 10.000 lei și achitarea taxelor de judecată.
Gheorghe Benu (directorul general APIA și cel care a semnat ordinul de transfer a lui Scurtu) a trimis o întâmpinare la dosar în care toate acuzațiile lui Scurtu au fost desființate, punct cu punct. Acesta susține că boala de coloană de care suferă fostul director NU interzicea detașarea, mai ales că funcția pe care era detașat era una similară. În plus de asta, din concediile medicale atașate la dosar s-a constatat că Scurtu nu a depus înscrisuri care să ateste incapacitatea sa de lucru. Referitor la daune, juriștii consideră că cererile fostului director NU sunt justificate, deoarece deciziile luate nu i-au adus atingere integrității corporale, demintății, cinstei și integrității.
În dosarul nr. 3126/112/2013, în 14 noiembrie 2013, după ce de două ori s-a amânat pronunțarea sentinței, Tribunalul Bistrița-Năsăud respinge toate cererile fostului director Emil Scurtu. Acesta are însă drept de recurs asupra deciziei luate de instanța de fond.