Rezultatul referendumului local din Bistriţa din 29 septembrie 2013 a fost elocvent: cetăţenii prezenţi la vot au decis că doresc varianta ocolitoare a Bistriţei pe la sud, prin Pădurea Codrişor.
S-ar putea spune multe despre campania făcută de către câştigători, despre indiferenţa celorlalţi cetăţeni, dar din diferite motive majoritatea au votat DA. În calitate de cetăţean care am votat NU, mă supun majorităţii: Felicitări câştigătorilor şi să-i ajute Dumnezeu să facă ceea ce au dat ca şi făcut – centura Bistriţei.
Domniile lor nu au promis că vor face varianta ocolitoare prin Pădurea Codrişor, ci mai mult, centura era deja construită, însă noi, simplii cetăţeni învinşi eram cei ce puneam piedici realizării proiectului lor. Noi, oamenii simpli învinşi eram oile negre care nu doresc dezvoltarea, care nu doresc progresul, care sunt mereu “Gică Contra” şi parcă au ceva personal cu autorităţile… Dar oare aşa să fie?
M-am împotrivit variantei de 174 milioane euro pentru construirea drumului de căruţe prin Pădurea Codrişor, pentru că banii sunt irosiţi, sunt risipiţi. Şi cu aceşti bani puteam face pe la nord 3 autostrăzi! Cu 209 milioane euro americanii au trimis o misiune pe lună, iar noi aruncăm atât de mulţi bani pentru un simplu drum. Comparaţia e izbitoare pentru cei ce ştiu să utilizeze cu folos mărit banii tuturora.
Dar bistriţenii au decis altceva… să se împlinească voinţa lor! Acum, 77 de ani filosoful spaniol Unamuno spunea franchiştilor: “veţi învinge, dar nu veţi convinge” şi a avut dreptate după 40 de ani. Aşa se întâmplă azi cu politicienii din România, înving pentru că folosesc manipularea, răzbunarea, frica, minciuna şi hoţia, dar nu conving, pentru că, pentru a convinge e nevoie de argumente, iubire, libertate, adevăr şi înţeleaptă folosire a banului public! Aşa va fi şi cu varianta ocolitoare a Bistriţei de 174 milioane euro, dacă se va realiza…
Peste 20 de ani, elevii mei vor judeca politicienii de azi şi mă întreb, cum o să-i vadă? Până atunci, câştigătorii sunt liberi să-şi facă treaba şi să se pregătească să răspundă în faţa istoriei peste 20 de ani!
Prof. Florin I. Bojor