Casa Marinelei Mureșan, o fostă profesoară de 54 de ani din Beclean, este împodobită mai tot timpul cu flori. Acestea însă pot să „trăiască” și câțiva ani, trecând cu brio testul necruțător al timpului. Cum este posibil? Ei bine, florile Marinelei sunt din pastă de zahăr și seamănă izbitor cu originalul, fiind confundate de cele mai multe ori.
Decenii bune a fost profesoară de italiană și franceză, iar din 2007 este translator. În 2011, Marinela Mureșan și-a descoperit pasiunea, mai puțin obișnuită: figurine și flori din pastă de zahăr.
Atracția pentru figurinele din pastă de zahăr a apărut după ce a urmărit mai multe tutoriale pe YouTube. „Eu cred că sunt lucruri care stau acolo în noi. Era ceva ce nu se manifestase, pentru că eu am avut o îndemânare manuală, pe care în copilărie am şi antrenat-o. Modelaj nu am făcut când am fost mică. Acum glumesc şi spun că fac acum ce n-am făcut când eram mică”, povesteşte Marinela Mureşan.
Fosta profesoară a început modest, cu trei trandafiri făcuți din bomboane gumate, de care a fost foarte mândră la acea dată, deși acum, privind în spate numește primele flori „un mic dezastru”.
Marinela Mureșan a fost autodidactă și, folosindu-se de YouTube, rețelele de socializare și exersând mult, a ajuns la performanțe ce te uimesc pur și simplu. Fosta profesoară a ajuns să facă flori atât de aproape de exemplarele reale, încât adesea sunt confundate.
„E un fel de refugiu, e un soi de terapie, e o retragere în propria lume. În timpul în care eu modelez, mintea mea se eliberează. Apare un sentiment de relaxare. De câte ori văd câte o floricică nouă încerc să o fac”, explică artista.
Fosta profesoară folosește o pastă de zahăr realizată din zahăr pudră extrem de fin, albuș de ou și o gumă specială. La acestea se pot adăuga arome și coloranți alimentari. Dacă în prima fază florile au ornat torturi pentru diverse ocazii, acum acestea sunt piese spectaculoase de decor, care rezistă și câțiva ani.
Pentru a le apropia de exemplarele din grădină, Marinela Mureșan redă inclusiv nervurile petalelor și ale frunzelor, cu ajutorul matrițelor. Nuanțele de culoare sunt și ele respectate fidel, artista „pictându-le” cu ajutorul unei pudre speciale. De asemenea, Marinela nu prea se hazardează să realizeze vreo floare fără a avea exemplarul în față.
O floare are nevoie de cel puțin două zile pentru a „prinde viață”. Asta pentru că trebuie lăsată la uscat cel puțin jumătate de zi și abia apoi montată.
Lavandă, crengi cu mure și liliac, printre piesele de rezistență
Piesele de rezistență ale artistei sunt adevărate exerciții de migală și răbdare. A făcut margarete, frezii, flori de câmp, crengi cu mure, lavandă și chiar un buchet de liliac.
Performanța Marinelei sunt 14 crengi de liliac, în mărime naturală. Artista a muncit la acest proiect nu mai puțin de două săptămâni.
Cel care o stimulează permanent este soțul său, care adesea îi aduce flori culese de pe câmp sau cumpărate de la florărie. „Soțul nu mai spune ți-am adus flori, ci ți-am adus modele. De multe ori fac flori pe care le aduce el, pentru că așteaptă să vadă o replică din zahăr. Îmi aduce flori „grele”, care mă stimulează”, ne spune Marinela Mureșan.
Fosta profesoară a avut ocazia să participe la un workshop susținut anul trecut în România de Robert Haynes, unul dintre primii trei cei mai buni modelatori de flori din zahăr din lume.