Astazi credinciosii sarbatoresc Floriile. Aceasta sarbatoare marcheaza intrarea lui Iisus in Ierusalim si inceputul drumului spre Golgota.
“Floriile” sunt sarbatorite totdeauna in ultima duminica inainte de sarbatoarea de Paste.
In aceasta zi, credinciosii isi amintesc de ziua in care Iisus a intrat in Ierusalim, calare pe un magarus. Pe drum, in fata acestuia, iudeii au pus atunci ramuri de finic si haine pe care magarusul a calcat pana la intrarea in cetatea Ierusalimului.
Totodata, Isus era insotit de o multime de oameni care ii aduceau ovatii.
In credinta crestina, de sarbatoarea Floriilor se da dezlegarea la peste. Totodata, exista foarte multe obiceiuri si superstitii legate de aceasta sarbatoare.
De Florii, oamenii merg la biserica de unde iau crengute de salcii sfintite, iar in unele zone aceste crengute se pun la ferestre sau la usi si se pastreaza pana anul urmator.
In anumite zone ale tarii, se taie iarba verde si se pune la usa ca semn al rodniciei agricole.
Exista o supersititie conform careia oamenii nu se spala pe cap in ziua de Florii deoarce aceasta este duminica in care infloresc copacii si din aceasta cauza oamenii pot sa albeasca.
O alta credinta de Florii spune ca asa cum este vremea in aceasta zi asa va fi si in ziua de Paste.
De Florii, pretutindeni, oamenii ii sarbatoresc pe cei dragi care poarta nume de flori sau derivate ale acestora: Floarea, Florin, Narcis, Narcisa, Lacramioarea, Viorel, Violeta, etc si daruiesc multe flori.