In acest an, in Parcul National Muntii Rodnei a inceput un program privind inventarierea faunei si florei din aceasta zona. Inventarierea va fi finalizata doar in vara anului viitor, intrucat in anotimpurile de toamna si iarna nu se pot face cercetari din aceasta privinta.
Parcul National Muntii Rodnei este cea mai intinsa arie protejata din nordul Carpatilor Orientali, avand o suprafata de 46.339 ha. Aceasta zona este protejata atat din cauza geologiei si geomorfologiei muntilor, cat si prin prezenta numeroaselor specii de fauna si flora.
Administrarea Parcului National Muntii Rodnei functioneaza incepand cu data de 24 mai 2004, fiind stabilita la Rodna.
80% din suprafata zonei protejate se afla in judetul nostru, iar 20% in judetul Maramures.
De-a lungul acestui an au fost derulate mai multe proiecte in aceasta zona, cum ar fi: retele interactive intre scoli, muzee, ONG-uri si Administratia Parcului National Muntii Rodnei, proiectul Life Natura sau proiectul Rufford si Darwin.
La ora actuala in Parcul National Muntii Rodnei se afla in derulare un alt program privind inventarierea faunei si florei din aceasta zona. Programul a inceput in urma cu aproximativ doua luni. Insa, pentru ca sunt numeroase specii de flora si fauna, procesul de inventariere este de lunga durata.
Inventarierea speciilor de fauna si flora se poate face doar pe timp de vara. Cercetarile in acest caz sunt stagnate in anotimpurile de toamna si iarna. Din aceasta cauza in aceasta perioada cercetarile vor fi oprite si se vor relua anul viitor, cand vremea va fi favorabila acestor zone.
In vara anului viitor se va avea o statistica exact a faunei si florei din Parcul National Muntii Rodnei.