Iarna de care ne despărţim astăzi nu a trecut degeaba şi nici în van, atâta vreme cât grupele de teatru, creaţie literară şi jurnalism, îndrumate de profesoara Ionela-Silvia Nuşfelean de la Palatul Copiilor, cercul de dans modern (profesoara Zina Morar) şi grupa de engleză (profesor Ioan Sabin Mureşan) au pus cap la cap o activitate inedită.
Chiar dacă primăvara ne bate de azi la uşă, ar fi păcat să trecem cu vederea cele patru ateliere creativ-interactive desfăşurate zilele trecute, în cadrul intim al Bibliotecii Judeţene George Coşbuc şi al filialei „Andrei Mureşanu”, ca parte a proiectului Comenius „Să unim Europa printr-un fir muzical”.
Alături de părinţi, bunici sau prieteni ai elevilor implicaţi, la atelierele creative au participat şi scriitorii Veronica Ştir (care s-a bucurat şi de o lansare specială a ultimului său volum, „Ninge”), Andreea Gal, Olimpiu Nuşfelean, Ioan Pintea, David Dorian şi Victor Ştir – copilărindu-se, răspunzând la întrebări, lecturând din creaţiile lor sau oferind autografe.
Pentru a mai simţi o ultimă dată în acest sezon atmosfera iernii trecute, elevii de diferite vârste (de la ciclul primar până la absolvenţi de liceu) de la Palatul Copiilor au pus în scenă artistic prezentări ale cărţilor preferate ce fac referire la iarnă, într-o manieră aparte, inserând scurte secvenţe din filme după titluri omonime, propunând scene teatrale sau punând pe muzică diferite versuri şi impresionându-şi publicul prin puterea de convingere, carisma şi naturaleţea prin care şi-au prezentat lucrarea preferată.
Ansamblul de dans modern Meteor / Meteor Junior a fost prezent printr-o înregistrare video alături de profesoarele Zina Morar şi Laura Morar Moldovan, impresionând pe toţi cei prezenţi în păublic cu mişcările graţioase, coregrafia şi costumele deosebite, desprinse parcă dintr-un peisaj feeric.
Oaspeţii dar şi cei implicaţi în proiect au fost rugaţi să scrie în final câteva cuvinte sau gânduri referitoare la iarnă – toate fiind ulterior reunite într-un poem colectiv, care va ajunge pe portativul elevilor din clasa a IX-a de la Liceul de Muzică „Tudor Jarda” din Bistriţa. Aceştia, împreună cu profesoara Roxana Kovacs, s-au oferit să colaboreze cu cei de la Palatul Copiilor pentru a compune cea mai frumoasă melodie care s-ar potrivi cu poezia creată.
Au pus serios umărul la buna desfăşurare a proiectului şi reprezentanţii bibliotecii Adriana Zăgrean, Camil Hossu, Rodica Linul şi Angela Costin, care s-au dovedit, de altfel, gazde extrem de binevoitoare şi calde.