Drame, poveşti despre sindromul ADHD, mafioţi italieni, traficanţi de droguri, refugiaţi transportaţi ilegal, poveşti de război, figura legendară a medicului care a făcut primul transplant de inimă în Polonia şi o premieră naţională românească sunt doar câteva din surprizele cinematografice la Festivalul “MU:VI". Intrarea liberă!
Festivalul anual de film "mu:vi", Bistriţa
Program:
Sâmbătă, 19 septembrie, ora 20.00
Mandariinid – regia Zaza Urushadze, Estonia, dramă, 87 minute
Un film despre triumful spiritului uman cu tot ce are el mai preţios – onoare, demnitate, solidaritate – dar şi despre imposibilitatea unei strămutări dintr-un loc care a însemnat propria viaţă. Toate acestea se petrec în condiţii extreme, pe vreme de război, când mandarinii sunt copţi şi nu mai are cine să-i culeagă, undeva în zona Georgiei…
Sâmbătă, 19 septembrie, ora 21.45
Whiplash – regia Damien Chazelle, USA, drama-musical, 105 minute Filmul spune povestea unui student aflat la începutul unei anevoioase experienţe: transformarea în basistul central al celei mai bune orchestre de jazz din ţară. Este pregătit să facă orice pentru asta, însă ciudatul şi excentricul său profesor îl înnebuneşte cu metodele sale extreme de predare. Începe astfel să îşi piardă încrederea în talentul său şi în sine însuşi...
Duminică, 20 septembrie, 19.45
71 – regia Yann Demange, UK, acţiune dramă, 100 minute
Yann Demange reuşeşte un thriller ultra-alert, ritmat şi convingător, pornind de la aventurile brutale ale lui Hook, un soldat britanic aproape adolescent lăsat în urmă de colegii săi după atacul localnicilor asupra lor. Într-un Belfast sumbru şi violent, când oraşul este practic în război civil, Hook va deveni un adevărat trofeu al unei vânători din trei direcţii: separatiştii vor să-l ucidă, pro-britanicii să se asigure că nu le deconspiră secretele, iar soldaţii să-l recupereze.
Duminică, 20 septembrie, 21.30
Kajaki – regia Paul Katis, UK, dramă, 108 minute 2006, Kajaki Dam. O companie de tineri soldaţi britanici întâlnesc pe teren un inamic neaşteptat, terifiant. Terenul mocirlos pe care merg se dovedeşte plin cu mine anti-personal. Aşa că fiecare pas îi poate costa un picior sau chiar viaţa.
Luni, 21 septembrie, 20.00
Fehér isten – (Orașul Câinilor) regia Kornel Mundruczo, Ungaria, dramă, 119 minute
Filmul este inspirat dintr-o știre reală a presei maghiare: încercarea eșuată a extremei dreapta de a vota o lege prin care stăpânii de câini ar fi impozitați diferit în funcție de pedigree-ul patrupezilor. Taxe mari pentru metiși, taxe mai mici pentru câinii cu pedigree și scutire de plată pentru rasele ungurești. În Orașul câinilor, Lili, o puștoaică de 13 ani, pornește în căutarea câinelui Hagen abandonat de tatăl ei după impunerea acestei legi.
Marţi, 22 septembrie, 20.00
Anime Nere – regia Francesco Munzi, Italia, dramă, 103 minute
Lungmetrajul lui Francesco Munzi prezintă o poveste despre o organizaţie mafiotă dintr-un mic sat din regiunea Calabria unde fraţii Carbone trăiesc de ani de zile din afacerea profitabilă a familiei, traficul de droguri. Filmul a fost prezentat în competiţia oficială a Mostrei de la Veneţia şi 2014 şi lăudat ulterior în presa americană de specialitate. Câştigător a nouă distincţii, între care şi trofeul pentru “cel mai bun film”, la premiile David di Donatello, un echivalent Italian al Oscarurilor.
Miercuri, 23 septembrie, 20.00
Haemoo – regia Sung-bo Shim, Coreea de Sud, dramă, 111 minute
Echipajul unei bărci de pescuit încearcă să aducă un transport de imigranţi ilegali, pentru a-şi putea păstra slujbele. Planul se sfârşeşte prost atunci când suferă un accident tragic în ceaţa extrem de groasă. În mijlocul nebuniei, cel mai tânăr membru al echipajului, Dong-sik, încearcă să protejeze o tânără imigrantă de care s-a îndrăgostit.
Joi, 24 septembrie, 20.00
Mommy – regia Xavier Dolan, Canada, dramă, 140 minute
Mommy este drama unei femei văduve, mama unui adolescent în vârstă de 15 ani care suferă de sindromul ADHD. Efortul disperat al mamei de a avea grijă de băiatul ei de una singură pare a primi un ajutor nesperat. Kyla, o misterioasă fată mutată recent pe strada lor, se oferă să dea o mână de ajutor şi asta ar putea readuce un echilibru în vieţile tuturor.
Vineri, 25 septembrie, 21.45, premieră naţională
Autoportretul unei fete cuminţi – regia Ana Lungu, România, 81 minute
Cristiana, 30 de ani, de "familie bună", îşi petrece timpul între doctoratul în inginerie seismică, discuţiile cu cei doi prieteni apropiaţi, Alex şi Michelle, şi întâlnirile - rare, dar mult aşteptate - cu un bărbat căsătorit, cu care are o relaţie. După mutarea părinţilor "la casă", rămâne să locuiască singură într-un apartament cu patru camere şi se hotărăşte să-şi ia un câine - dorinţa ei din copilărie.
Sâmbătă, 26 septembrie, 20.00
Timbuktu – regia Abderrahmane Sissako, Franţa, dramă, 97 minute
Nu departe de Timbuktu, acum controlat de fundamentalişti religioşi, Kidane trăieşte fericit alături de soţia Satima şi copiii lor. În oraş oamenii suferă, lipsiţi de putere, din cauza regimului de teroare impus de jihadiştii hotărâţi să le controleze credinţa. Kidane şi familia lui sunt scutiţi de haosul de acolo, dar destinul lor se schimbă tragic cand Kidane îl ucide accidental pe Amadou, pescarul din cauza căruia GPS, iubita vacă a familiei, îşi află sfârşitul.
Sâmbătă, 26 septembrie, 22.00
Omar – regia Hany Abu-Hassad, Palestina, drama, 96 minute Este povestea a trei copii şi a unei tinere femei, ale căror destine sunt afectate negativ de lupta lor pentru libertate. Este primul film complet auto-finanţat al cinematografului palestinian. În Omar joacă Waleed Zuaiter, cunoscut publicului prin rolul din serialul câştigător de premiu Emmy din Homeland...
Duminică, 27 septembrie, 20.00
Bogowie (Dumnezeii) – regia Lukasz Palkowski, Polonia, dramă, 120 minute Un film despre viaţa chirurgului polonez Zbigniew Religa, un medic obsedat de munca sa, care a realizat cu success primul transplant de inimă în Polonia anilor 80 – un omagiu adus unui medic polonez care a îndrăznit să lupte cu un tabu moral, cultural şi religios – transplantul de inimă fiind perceput atunci drept un act împotriva naturii.
Festivalul Anual de Film „mu:vi" este organizat de Asociaţia Group Seven cu sprijinul partenerilor săi: Societatea de Concerte Bistriţa, Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud şi Lions Club Bistriţa.