Cam peste tot, in toate scolile se apeleaza de cele mai multe ori la parinti. Ba este nevoie de fata de masa la catedra, ba de juluzele ultima moda, ba chiar si de un banal cos de gunoi. Parintii sunt cei care, ori de cate ori sunt solicitati, pun mana de la mana si se rezolva.
Sau se rezolva pana de curand. Ce te faci insa cand intr-o clasa mai sunt si copii ai caror parinti nu au nici o sursa de venit, ori traiesc din alocatii sau din ajutorul de somaj? Zi de zi dirigintele ii intreaba pe acei copii daca au adus banii. Fireste ca raspunsul este de cele mai multe ori negativ, iar acel copil este pus intr-o situatie umilitoare fata de colegii lui.
Ca sunt "mofturile" unei diriginte cu nasul fin si pe sus, chiar nu e deloc interesant. Interesant este insa faptul ca inainte de a lua asemenea decizii, de a cere mereu bani copiilor pentru tot si pentru toate, ar trebui sa se gandeasca acei profi diriginti daca este normal ce fac. Vor mochete in clase, vor jaluzele, vor huse pe banci.Mai ramane sa auzim ca maine poimaine copii vor aduna bani pentru sisteme audio si video de ultima generatie.
Hai sa fim sinceri si seriosi.Cu totii am trecut prin fel de fel de scoli, am invatat tainele alfabetului de multe ori fara sa avem o sursa de lumina decat cea naturala, am adunat si noi bani la acel fond al clasei care nici acum nu stiu unde erau directionati acei bani, insa acum e ceva de necrezut. Sute de lei noi pentru tot felul de amenajamente in clase, zarurile usilor nu au voie sa se strice ca tot parintii platesc, de parca nu ar fi scolile totusi administrate din niste fonduri publice ce tot de la noi vin.
Chiar as fi curios sa stiu care este pozitia Inspectoratului Scolar BN fata de aceste modalitati de a aduna bani de la parinti pentru tot si pentru toate.Vine iarna.
Sa ne asteptam oare ca si energia termica ori banalele lemne de foc sa fie "decontate" tot din buzunarele parintilor?!
Viorel G.