Concursul culinar "Traditional romanesc in Europa multiculturala" organizat de Camera de Comert si Industrie prin Centrul Europe Direct in parteneriat cu Grup Scolar Agricol Bistrita, Primaria Municipiului Bistrita, Inspectoratul Scolar Judetean si massmedia a ajuns la cea de-a doua editie, desfasurandu-se in sala de sport a liceului.
Cu ocazia apropierii sfintei sarbatori a Invierii Domnului elevii de la invatamantul seral au pregatit numeroase produse alimentare de Pasti dupa retete traditionale de dulce si de post.
La activitate au participat 18 clase si 350 de invitati.
Programul a debutat la ora 15:30, prima etapa constand in prezentarea produselor traditionale si degustarea acestora de catre membrii juriului. Activitatea a continuat cu parada si prezentarea porturilor populare cu o vechime impresionanta de catre fiecare elev din diferite zone: Valea Sieului, Bargaului, Somesului.
Una dintre participantele la concurs a purtat un costum national mostenit de la bunica sa, purtat de aceasta in ziua logodnei ei. Pe perioada jurizarii au fost interpretate si cateva pricesne de catre elevi ai scolii noastre. A fost organizata de asemenea si o expozitie a obiectelor vechi de artizanat utilizate de bunici si strabunici cu vechime de peste 50 ani (ticlazau, sucala, caier, fus, suveica, toale, stergare, paratare) alaturi de o demonstratie de tors si cusut cojoace.
Mesele au fost impodobite cu fete de masa tesute de la bunici si incarcate cu bucate alese.
Sarbatoarea Pastelui pune pe jar multe gospodine, care se intrec in a pregati preparate de miel (drobul, friptura). La loc de cinste este prepararea cozonacilor bine crescuti, galbeni si pufosi umpluti cu foarte mult? nuca si mac.
Invitatii au putut gasi in cadrul expozitiei preparate din carne de miel, oua vopsite traditional cu foi de ceapa si sfecla aranjate in vase cu grau proaspat, branzeturi, sarmale de post (cu ciuperci, soia, pasat), paine de casa, cozonaci, pasca, placinte traditionale de dulce si de post, produse de patiserie (tort in forma de iepure), paine in forma de miel etc.
Preparatele bucatariei satelor noastre, desi simple, au avut un gust deosebit si pentru fiecare masa s-ar fi putut spune cu satisfactie: “am mancat ca la mama acasa”.
Prof. Man Daniela