In perioada 5-12 iunie am avut deosebita placere de a participa la o vizita de studiu organizata in Orkney Islands, Scotia, Marea Britanie, cu tema Building leadership capacity through the learning community.
Participantii la vizita, veniti din tari europene ca Danemarca, Germania, Suedia, Turcia, Spania, Slovenia, Cehia, Irlanda si Romania, au avut parte de o primire calduroasa si s-au bucurat de binecunoscuta ospitalitate scotiana.
Am vizitat scoli primare, gradinite, scoli gimnaziale, licee, colegii, am schimbat impresii si am facut comparatii intre ceea ce observam acolo si sistemele de invatamant din tarile noastre de origine.
Seminariile si discutiile pe marginea temelor referitoare la leadership, management, mentorat, directorat, consilierea psihologica, sprijinul acordat celor cu dizabilitati, crearea platformelor sigure de comunicare in interiorul comunitatii scolare, clasele simultane de nivele diferite, tranzitia lina spre un nou ciclu de invatamant si implicarea activa a comunitatii si autoritatilor locale in sprijinirea scolii, iata cateva dintre temele de interes discutate si implementate cu success in Orkney.
Curriculum pentru excelenta, o noutate in Scotia, se axeaza in principal pe dezvoltarea competentelor de lider ale elevilor, pe responsabilizarea lor in ceea ce priveste propria invatare si pe dezvoltarea spiritului de initiativa. Profesorii sunt cei care-i ghideaza spre propria formare, spre achizitionarea competentelor si dezvoltarea abilitatilor.
O atentie particulara este acordata pregatirii profesionale a profesorilor, care beneficiaza de un an de mentorat intr-o scoala, unde acced pe baza unui interviu riguros. Apoi, sub indrumarea mentorului, desfasoara toate activitatile specifice profesiunii didactice timp de un an, dupa care, in masura posibilitatilor, isi pot gasi un loc de munca stabil.
Ceea ce este impresionant este faptul ca sprijinul comunitatii este deosebit de consistent, fie ca este vorba de autoritatile locale, plenar implicate in viata scolii, ori de parintii elevilor, constituiti in grupuri de sprijin pentru activitatea scolii din toate punctele de vedere.
Este o implicare liber consimtita, care presupune initiative benefice pentru elevi, in ultima instanta pentru comunitate. Accentul marit pe desfasurarea activitatilor in aer liber, pe crearea abilitatilor practice, pe intelegerea notiunilor in interdisciplinaritatea lor, pe stimularea gandirii logice si pe cunoasterea si asumarea trecutului creeaza, cu atat mai mult, o legatura puternica si o mandrie locala.
Metasaga, o calatorie de-a lungul devenirii istorice, culturale si comunitare, este un alt proiect aflat in plina desfasurare in Orkney, proiect care ar putea fi cu succes implementat si la noi. Acesta presupune cunoasterea mostenirii culturale locale si reflectarea asupra influentei acesteia in prezent.
Au fost organizate si o serie de excursii la situri arheologice neolitice (Skara Brae, Ring of Brodgar, Maeshowe), rezervatii naturale (Mull’s Head, Sanday) sau monumente (St. Magnus Cathedral, Earl’s Castle, The Italian Chapel).
Multumesc ANPCDEFP care a facut posibila aceasta experienta unica prin programul transversal – vizite de studiu pe care-l desfasoara cu sprijinul nemijlocit al Comisiei Europene.
Prof. Danea Daniela
Scoala Generala Nr. 4 Bistrita