Plecând de la articolul publicat vineri în Bistriţeanul.ro despre Laleaua pestriţă de la Orheiu Bistriţei, un bistriţean iubitor al naturii trage un semnal de alarmă. Bărbatul este supărat că un colţ al naturii extrem de important nu este protejat şi îngrijit aşa cum ar trebui pentru a fi lăsat moştenire şi generaţiilor viitoare.
Padurea din Șes, cum e cunoscută pădurea de la Orheiu Bistritei, era pe vremuri atat de deasa ca nu vedeai copacii; acum vezi copacii dar nu mai vezi padurea. Se stie ca lalelei pestrite, bibilica sau caldarusa, cum e cunoscuta in popor, ii place sa traiasca in soluri umede, ori coroana falnicilor stejari asta ii asigura.
Distrugerea rezervatiei a inceput inca de pe vremea "odiosului" care vrand sa redea mai mult teren agriculturii socialiste, au drenat terenul cu canale de desecari.
Acum, in zilele noastre cand, vorbim mai mult ca niciodata despre protectia mediului, a ariilor protejate, si culmea, avem si institutii abilitate, dar care nu prea se implica, din pacate, distrugem si ce a mai ramas din aceasta oaza de frumusete.
Primaria Cetate, Ocolul Silvic "Dealu Negru", custodele rezervatiei, ar trebui sa-i acorde mai multa atentie daca dorim ca si nepotii nostri sa vada , pe viu, aceste legendare flori. Ori primaria face exact invers. Festivalul anual "Laleaua Pestrita", face mai mult rau decat bine lalelei .
Daca vrei sa mediatizezi zona trebuie sa faci in asa fel incat sa-i acorzi respectul cuvenit, prin protejare nu prin distrugere. Intr-o arie protejata nu se intra cu masini, motociclete, carute, drujbe si gratare la umbra fiecarui stejar. Intr-o arie protejata nu se intervine absolut deloc.
Dupa cum o sa vedeti, aici s-a intervenit mult prea mult si mult prea agresiv. E timpul sa se faca ceva, pana nu e prea tarziu.
Cu respect, Emil Jarda
Află mai multe despre Laleaua pestriță aici: TURIST ÎN BISTRIŢA-NĂSĂUD: Laleaua pestriţă, un miracol al naturii!