În România sărbătorile de Paști sunt sinonime cu ouăle roșii, pasca și friptura de miel, dar în Occident situația stă cu totul altfel: de câțiva ani norvegienii consumă povești cu crime și romane polițiste în zilele de Paști, francezii gătesc omletă iar englezii au înlocuit ouăle cu portocale.
Bizar sau nu, explicabil sau nu – de câțiva ani, în Norvegia, în preajma sărbătorilor pascale toată lumea citeşte pe rupte poveşti cu crime şi romane poliţiste. Editorii norvegieni publică în preajma Paștilor cu precădere romane sau nuvele de suspans, numite Paskekrimmen.
Și nu doar cărţile sunt poliţiste în aceste zile în Norvegia, ci şi serialele TV capătă puternice accente thriller având, evident, ca temă principală – sărbătoarea de Paşti.
În Finlanda, copiii se îmbracă frumos şi încep să cerşească pe străzi, cu feţele mânjite cu funingine şi încălecând cozi de mătură. În anumite zone din vestul Finlandei, oamenii aprind focuri mari în Duminica Paştelui pentru a alunga vrăjitoarele care zboară prin aer între Vinerea Mare şi Duminica Paştelui.
În Franţa, însă, mai ales pentru locuitorii oraşului Haux, sărbătoarea de Paşti vine cu o omletă gigant: în fiecare an, înainte de Paşti sunt “sacrificate” peste 4.500 de ouă pentru a prepara o papară uriaşă, care se coace într-un vas de dimensiuni impresionante, în mijlocul oraşului. Tradiţia locului spune că din această omletă trebuie să se sature 1.000 de persoane.
În Marea Britanie ouăle sunt înlocuite de portocale: în localitatea Hungerford se desfăşoară în această perioadă Festivalul Hocktide care presupune ca poliţiştii să claxoneze insistent grupurile de bărbaţi întâlnite pe stradă, chemându-i astfel – nu la amenzi – ci la sala cea mare a tribunalului local. Dintre toţi bărbaţii care se adună la tribunal, doi vor fi norocoşii aleşi să defileze pe străzile oraşului şi să ofere doamnelor şi domnişoarelor câte o portocală în schimbul unui sărut.
Dar de departe, unul dintre cele mai ciudate și usturătoare obiceiuri de Paşte se întâmplă chiar în curtea vecinilor noștri cehi, unguri şi slovaci, unde tradiţia cere ca femeile să fie plesnite cu palmele sau biciuite peste fund în a doua zi de Paști. Bărbaţii aruncă cu apă peste femei şi le plesnesc cu biciuri confecţionate din ramuri de salcie și decorate cu panglici. Această biciuire se presupune a fi simbolică şi, potrivit legendei, deşi nu pare deloc amuzant pentru femei, ele trebuie plesnite peste fese pentru a rămâne sănătoase şi frumoase tot anul, relatează mirror.co.uk.
Sursă: mediafax.ro, Foto: finland.fi.