Obiceiul udatului inca se mai pastreaza in anumite zone din judet. Una dintre acestea este Valea Bargaului, unde baietii trec pe la prietenele lor ca sa ude. Fetele nu raman datoare si ii rasplatesc pe acestia cu oua rosii, cozonaci, prajituri sau vin.
“Am auzit ca aveti o floricica. Imi dati voie sa o ud ca sa nu se ofileasca?”, asa isi cer permisiunea baietii de la parintii fetelor pe care vor sa le stropeasca cu parfum.
Obiceiul udatului este preluat de la sasi si a fost dus mai departe pana in zilele noastre.
Pe Valea Bargaului inca se pastreaza obiceiul udatului a doua zi dupa Paste. De dimineata fetele se pregatesc pentru baietii care vor veni sa le ude. De cele mai multe ori baietii merg in grup la udat, insa nu este neaparat o regula in acest sens.
De obicei la udat merg prima data copiii, iar la pranz si dupa-masa merg tinerii. Daca cei mici primesc oua rosii, dulciuri sau suc, cei mai mari sunt rasplatiti cu vin. Pentru ca toate “florile” sunt udate in aceasta zi, nici mamele fetelor nu sunt uitate.
Mai demult baietii, dar si barbatii casatoriti, mergeau la udat cu sticlute in care era pus alcool cu petale de flori puternic mirositoare, iar mai apoi cu apa de colonie, insa astazi lucrurile s-au schimbat putin.
Udatorii sunt selectivi in ceea ce priveste alegerea parfumului. Unii (nu foarte multi la numar) le comanda de pe internet, altii cumpara din magazine, iar altii le imprumuta de la mamele sau surorile lor.
“Prietena mea mi-a comandat un parfum de la o firma. Ea stie mai bine cu ce parfumuri se dau fetele si de asta am rugat-o sa ma ajute”, povesteste Andrei.
Acest obicei este pe placul comerciantilor care si-au rotunjit bugetul in ultima perioada prin vanzarile de parfum.
In alte zone ale tarii fetele sunt udate cu apa de la fantana pentru a fi sanatoase si frumoase tot timpul anului.