Bijuterii hand-made, costume tradiţionale, covoraşe, dulciuri, jucării, sunt doar câteva dintre lucrurile pe care bistriţenii le pot achiziţiona de la comercianţii sosiţi în centrul oraşului cu ocazia Festivalului Nunta Zamfirei.
Zeci de comercianţi din toate colţurile ţării îşi pun marfa la dispoziţia bistriţenilor, pe pietonalul din centrul oraşului. Aceştia au venit de la zeci sau sute de kilometri pentru a vinde şi a promova produsele create chiar de ei, în ateleriele sau laboratoarele proprii.
O familie din Cluj vinde costume populare şi obiecte artizanale din lemn. Costumele sunt diferite, unele fiind cu specific din Ţara Moţilor, altele din Maramureş, Oradea sau Sibiu. Clujenii au mai adus cu ei diferite obiecte din lemn linguri, ceasuri, cruci, farfurii şi alte obiecte artizanale.
O măicuţă de la o mănăstire din Moldova oferă bistriţenilor dulceaţă naturală, dar şi cruciuliţe, icoane sau mărgele. Nişte meşteri din Harghita vând o gamă largă de produse ceramice: farfurii, căni, oale de lut, scrumiere, vase romane pentru gătit la cuptor etc. O altă doamnă din acelaşi judeţ vinde pături şi covoare şi a venit la Bistriţa chiar cu un război de ţesut, pentru a le arăta oamenilor cum se făceau aceste produse în urmă cu peste o sută de ani.
Gurmanzii se pot răsfăţa cu cârnaţi de casă, brânză de burduf, caşcaval şi slănină, toate aduse de un comerciant din Turda.
Cei mici cu siguranţă vă vor cere să le cumpăraţi ceva de la cei care au adus dulciuri. Nişte piteşteni au venit cu produs ca turtă dulce, halva, acadele şi prăjiturele. Copii vor fi atraşi şi de taraba unor maghiari din Debrecen, care au adus cu ei nenumărate tipuri de bomboane şi acadele, care îi atrag ca un magnet pe cei mici.
Bistriţenii care se plimbă prin centru îşi mai pot cumpăra şi năframe, şosete de lână, blană de oaie, cingătoare şi multe alte obiecte, aduse de comercianţi de pe tot cuprinsul ţării şi din Ungaria.
Festivalul Nunta Zamfirei a început duminică, 27 iulie şi se va încheia miercuri, 30 iulie. În cadrul acestui festival se vor desfăşura mai multe evenimente culturale în fiecare seară, pe scenele amplasate în zona pietonală din centrul Bistriţei.