Bistrițenii care iubesc folclorul sunt invitați să participe, săptămâna viitoare, la Palatul Culturii, la cea de-a a XI-a ediție a Festivalului Național de Interpretare a Cântecului Popular Românesc „Pană de Păun”. Organizatorii au promis invitați și recitaluri de excepție în festival.
Asociația Culturală „Pană de Păun” Bistrița, în colaborare cu Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud și Centrul Cultural Municipal „George Coșbuc” Bistrița îi invită pe toți bistrițenii care iubesc folclorul să asiste, săptămâna viitoare la Festivalul Național de Interpretare a Cântecului Popular Românesc „Pană de Păun”.
Evenimentul a ajuns la ediția a XI-a și se desfășoară în zilele de 22 și 23 noiembrie 2017, la Palatul Culturii Bistrița.
„Va fi o onoare să particip și eu, mai ales că inițiativa acestui festival îmi aparține și am muncit la ea încă de acum 12 ani. O mulțime de concurenți, tineri, elevi și studenți m-au sunat și pe mine ca să se intereseze de acest festival, ceea ce nu poate decât să mă bucure enorm, pentru că este un fapt care demonstrează că interesul pentru folclorul din zona noastră încă este mare printre tinerii interpreți. Practic, Festivalul Pană de Păun a și fost conceput ca o sărbătoare a folclorului din zona noastră. Trofeul concursului este un element de mare spectaculozitate al costumului nostru popular – un clop de păun, fapt care nu se mai regăsește în niciun alt festival, iar premiile speciale acordate de juriu poartă numele unor mari interpreți care au slujit și au însemnat foarte mult pentru folclorul din zonă... Inedit, în Festivalul Național Pană de Păun este și premiul juriului, și faptul că acordăm publicului libertatea de a-și alege solistul preferat din concurs...”, a precizat pentru Bistrițeanul.ro Alexandru Pugna, directorul și inițiatorul festivalului, în prezent secretar de stat în Ministerul Culturii.
Festivalul Național „Pană de Păun” va debuta miercuri, 22 noiembrie, la ora 18, cu un concurs de interpretare și un recital folcloric susținut de Ansamblul profesionist „Dor Românesc”. Acesta va fi dirijat de Anghel Urs, iar alături de orchestră vor evolua soliștii Ioan Dordoi, Felix Gălan, Domnica Dologa, Anuța Motofelia, Nicolae Cioancă și Oana Matei-Coruț.
Joi, 23 noiembrie 2017, de la ora 18 este programată Gala laureaților, invitați în recital fiind Larisa Bozbici – laureata ediției a X-a, Amalia și Andrada Codorean Chindriș, Taraful Tradițional „Ceatăra” din Carei și Orchestra populară „Rapsozii Botoșanilor” cu soliștii Andrada Mândrescu, Petronela Rusu, Laura Ștefănescu Potoroacă, Constantin Petrescu. Dirijorul orchestrei este Ciprian Potoroacă, iar director – Dan Doboș.
Prezentatoarea evenimentului va fi Maria Golban Șomlea, iar intarea este liberă pentru toți cei care doresc să se bucure de două seri de muzică folclorică autentică. Manifestarea este sprijinită financiar de Primăria Municipiului Bistrița și Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, festivalul urmând să fie filmat și difuzat ulterior de TVR3.