În urma cererilor depuse de fermieri la APIA, pentru subvenții, verificările în teren se fac cu avioanele MAPN. Imaginile obținute sunt așa de bune încât fermierii nu mai pot cere subvenții pentru un tip de fermă, dacă ei au altul, de fapt.
Fermierii depun la APIA cererii pentru subvenții, explicând că au un tip de teren, sau un număr de animale, etc.
Angajații APIA merg în teren pentru cercetare, însă nu mai merg... la picior. Nici nu folosesc dronele, ca în alte zone din țară.
„Teledetecția se face cu avioane ale Ministerului Apărării Naționale. Din informațiile transmise, rezoluția e așa de mare că se poate număra ce e la nivelul solului. De exemplu, livezile exploatate în mod tradițional, sunt livezi pentru fân. Ei, imaginile sunt așa de bune încât pomii pot fi numărați din aceste poze și dacă reiese că pe terenul respectiv sunt peste 240 pomi fructiferi, trece la livadă de fructe, nu exploatată tradițional. Deci fermierii cer subvenții pentru un anumit tip și de fapt au altfel de tip de activitate și de fermă”, a explicat Emil Scurtu, directorul APIA BN.
Tocmai din cauza acestei metode foarte bune de verificare a terenurilor, peste 1.500 de cereri din anul 2017 nu au fost onorate. Acești fermieri nu și-au primit subvențiile din cauza anumitor nereguli descoperite. Cele mai multe cereri neonorate sunt din zona Năsăud și Rodna.
În județul nostru există 180.000 de hectare de teren care corespunde cerințelor APIA pentru a se putea beneficia de subvenții.
„Mai vin fermieri, cu cereri de subvenții, declarând că au 40 sau 50 de hectare de pământ. Dar pe când verificăm, vedem că doar o parte din acele hectare sunt eligibile pentru APIA. Degeaba au ei scris mai mult, că primesc subvenții doar pentru ce e eligibil, pentru ceea ce respectă cerințele”, a conchis Emil Scurtu.