Am scris această piesă în 1996, impresionat de cele câteva mii de femei violate în timpul războiului din Iugoslavia, dar drama femeilor violate pe câmpurile de luptă se repetă, din păcate, cu fiecare război - remarca Matei Vişniec despre „Femeia ca un câmp de luptă" pe care bistriţenii o vor putea urmări miercuri, la Sinagogă.
Astă seară, de la ora 19.00, la Sinagogă aveţi ocazia să faceţi parte dintr-o poveste emoţionantă şi autentică despre pasiune, răzbunare, gelozie, dragoste şi moarte: turneul naţional „ArgEn TANGO” se încheie la Bistriţa, astă-seară, unde melomanii bistriţeni vor avea parte de un concert seducător intitulat „Piazzolla, o poveste autentică”.
Concertul este susţinut de Analia Selis (voce) şi Răzvan Suma (violoncel), acompaniaţi de Mariano Castro (pian), Omar Massa (bandoneon) şi Rafael Butaru (vioară).
Marţi, 10 mai, de la ora 19.00, la Sinagogă aveţi parte de un recital deosebit susţinut de Maria Marica (vioară) şi Cadmiel Boţac (pian) – laureaţi ai Concursului Internaţional Mozart în 2015.
În program:
-
W.A. Mozart - Sonata pentru pian și vioară în Sol major, KV 379
-
L. van Beethoven - Sonata pentru pian în do minor, op. 13, „Patetica”
-
E. Ysaye - Sonata pentru vioară solo nr. 3, „Balada”
-
E. Grieg- Sonata pentru vioară și pian nr. 3 în do minor
Pe 11 mai, de la ora 19.00 – Sinagoga găzduieşte un spectacol de teatru intitulat „Femeia ca un câmp de luptă”, după faimoasa piesă a lui Matei Vişniec regizată de Laszlo Vadas de la Compania Teatru ACUM din Cluj-Napoca în care vor evolua actorii Dana Bonţidean şi Ionuţ Constantinescu.
Matei Vişniec, invitat şi la Bistriţa în iunie 2014, povestea că a scris această piesă în 1996, „impresionat de ceea ce se întâmpla în fosta Iugoslavie, unde au fost mii de femei violate în contextul războiului. Dar drama femeilor violate pe câmpurile de luptă ale planetei este, din păcate, una care se repetă la fiecare mare conflagraţie, la fiecare război interetnic. Există această josnicie a soldatului de a lupta împotriva adversarului său încercând să lovească pe la spate. Pentru că punctele cele mai sensibile ale omului sunt, deseori, familia sa, soţia, mama, sora, copiii. Ori, deseori, violul a fost o strategie militară, cel puţin în acest război interetnic din Bosnia pe care eu l-am cunoscut prin informaţiile pe care le transmiteam în acei ani pentru Radio France Internationale…”, remarca Matei Vişniec.
Evadarea din normele constipației occidentale, într-o seară de vis, cu Matei Vișniec, la Bistrița
Foto Arhivă