Deşi pentru cei mai mulţi dintre elevii din Bistriţa ultimele două săptămâni au fost echivalentul unei mult-aşteptate vacanţe, pentru alţii ele au însemnat concursuri dificile, emoţii şi medalii de aur cucerite în urma multor ore de muncă. Rezultate extraordinare şi satisfacţii pe măsură pentru olimpicii judeţului:
Lista definitivă a elevilor care au participat la etapa naţională a diferitelor olimpiade şcolare este în curs de actualizare la Inspectoratul Şcolar Judeţean, dar până atunci, olimpicii din Bistriţa-Năsăud sau prietenii lor nu s-au sfiit să-şi anunţe cu mândrie succesul – oferind totodată motive de satisfacţii părinţilor şi profesorilor lor.
La Olimpiada de matematică, etapa naţională desfăşurată la Timişoara – Doru Floare (clasa a V-a, la Şcoala Gimnazială „Avram Iancu”) a obţinut medalia de bronz, ca şi Andrei Moca (clasa a VI-a la Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu”), care a obţinut tot o medalie de bronz.
La aceeaşi competiţie - Paul Tîrlişan (clasa a X-a la Colegiul Naţional „George Coşbuc” din Năsăud) a obţinut medalia de aur, ca şi Alex Claudiu Deac (elev în clasa a X-a la Colegiul Naţional „Liviu Rebreau”).
Au mai participat, reuşind să obţină rezultate foarte bune şi Teodora Reu (clasa a X-a, Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu”), Vasilica Moldovan (clasa a XI-a, Colegiul naţional „George Coşbuc” Năsăud), Cristian Căldărean (clasa a XII-a Colegiul Naţional „George Coşbuc” Năsăud), Raul Dolha (clasa a VIII-a Şcoala Gimnazială Ştefan cel Mare) şi Emanuel Vasile Puţura (clasa a IX-a CNLR).
La Olimpiada de Limba şi Literatura Română desfăşurată la Alba-Iulia – Cristiana Cosma (elevă în clasa a XII-a la Colegiul „George Coşbuc” din Năsăud) a obţinut Menţiune, în timp ce Alisa Rus (elevă în clasa a XI-a la Colegiul „Petru Rareş” Beclean) a obţinut un Premiu special, povestind, pentru Revista Esentza că a fost onorată să participe și în acest an la această competiţie, că a fost întâmpinată „de oameni calzi, deschiși care ne-au purtat în Cetatea Alba Carolina, devenită de curând martor al experienței noastre unice. Am avut ocazia să cunosc persoane speciale, tineri prietenoși și profesori amabili. Pot să afirm cu tărie că această experiență va rămâne mereu în sufletul meu...”
La Olimpiada de Engleză, Ilinca Ciuruş şi Miruna Vlad (eleve la Colegiul „Liviu Rebreanu” din Bistriţa, în clasele a X-a şi a XI-a) au obţinut câte o Menţiune, în timp ce la Olimpiada Naţională de Muzică Instrumentală, Alexandra Rus (elevă în clasa a VII-a, oboi la Liceul de Muzică „Tudor Jarda”, Bistriţa) a cucerit o Menţiune iar Bogdan Popa (clasa a VII-a, chitară) a reuşit să cucerească Premiul II.
La Olimpiada de Limba şi Literatura Italiană – Valentina Leonte (cls a XII, Colegiul Tehnic Infoel) a obţinut Premiul III, Leonardi Filadelfio (cls a IX, Colegiul Tehnic Infoel) a obţinut Menţiune, iar Carla Leonardi (clasa a X-a Colegiul “Liviu Rebreanu”) a cucerit premiul III.
La Olimpiada națională de Educație Tehnologică – Roxana Crăciun (clasa a VII-a la Colegiul "Andrei Mureșanu") – Mențiunea I și Vlad Adrian Pop (clasa a VIII-a la Școala Gimnazială "Ștefan cel Mare") – Mențiunea I.
La Olimpiada Naţională de Pedagogie-Psihologie – Lăcrămioara Domide (Colegiul „George Coşbuc” Năsăud) a obţinut Premiul II, Diana Măierean (Liceul de muzică „Tudor Jarda” Bistriţa) a obţinut Premiul III, la Psihologia vârstelor, Paula Suciu (Liceul de muzică „Tudor Jarda” Bistriţa) a obţinut Mențiune, la Managementul clasei de elevi, Diana Rodilă (Liceul de muzică „Tudor Jarda” Bistriţa) a obţinut Premiul Special, la Psihologie generală, iar Iulia Rob (Liceul de muzică „Tudor Jarda” Bistriţa) a obţinut Premiul Special, la Introducere în pedagogie.
La Olimpiada de Economie, Administrativ, Comerţ, profil Servicii, desfăşurată la Galaţi – Alex Farcaș (clasa a XI-a de la Colegiul „Petru Rareş” Beclean) a obţinut locul I la etapa naţională, povestind pentru revista colegiului că „etapa națională a olimpiadei nu presupune doar muncă și stres, ci și vizitarea unor locuri frumoase din țara noastră și legarea de noi prietenii cu elevi care au muncit la fel de mult ca tine. Pentru mine, participarea la Olimpiada de Tehnologii profilul Servicii, calificarea: economic, administrativ, comerț și obținerea acestui rezultat au însemnat foarte mult...”
La Olimpiada de Geografie, Alexandra Derecichei (de la Colegiul „Petru Rareş” din Beclean) a obţinut un Premiu Special, povestind pentru Esentza că a plecat de acasă cu scopul de a se întoarce cu ceva mai mult decât anul trecut: „Şi uite că am reușit. Am învățat mult pentru naționala de anul acesta și când am văzut punctajele, am simțit că toată munca mea a fost în sfârșit recompensată. Am colaborat cu colegi din toate județele țării, ne-am ajutat reciproc înainte de fiecare probă, fapt ce m-a încurajat să dau tot ce am mai bun. Și bineînțeles că, pe lângă tensiunea olimpiadei propriu-zise, am avut parte și de distracție și momente pe care nu le voi uita niciodată. A fost minunat!”
La Olimpiada naţională de Fizică, Andrei Hordoan (elev în clasa a VI-a la Colegiul „Andrei Mureşanu”) a câştigat medalia de argint, Alexandru Mariana (clasa a VI-a la Şcoala Gimnazială „Mihai Eminescu” Năsăud) a cucerit o medalie de bronz, Antonia Avram (clasa a VIII-a Liceul Tehnologic Maieru) a obţinut o Diplomă de Onoare, iar Cătălin Felecan (Colegiul „Petru Rareş” Beclean) a obţinut tot o diplomă de onoare, despre care a povestit, în revista colegiului că „participarea la etapa națională a unei olimpiade, indiferent de materie, necesită dedicarea unei părți din timpul liber în favoarea domeniului în care vrei să te dezvolți... «Performanța cere sacrificii». Este foarte important ca într-o astfel de competiție să ai în spate un profesor dedicat care să te pregătească cu plăcere și să te motiveze...”
Ieri s-a încheiat la Constanţa, şi faza naţională a Olimpiadei Naționale a Sportului Şcolar la tenis de masă, din Bistriţa-Năsăud participând în proba masculină Andrei Flămînd (Liceul cu Program Sportiv Bistrița), care a ocupat locul II, iar în proba feminin Tania Plăian, clasată pe poziția a III-a.