Toată suflarea planetei s-a oprit în loc, măcar pentru câteva clipe, ieri, când în România a fost celebrată ziua culturii române și, implicit – ziua poetului nepereche, a poetului nostru național, a luceafărului poeziei românești. Darth Vader însuși a renunțat la Star Wars pentru a-i aduce un pios omagiu:
Degeaba se plâng criticii și istoricii literari că Eminescu nu mai este apreciat, că tinerii din ziua de azi nu-i mai citesc poemele sau că se așterne praful peste opera poetică a marelui poet romantic național... Cel puțin ieri, pe 15 ianuarie, când Eminescu ar fi împlinit venerabila vârstă de 168 de ani, lumea i-a pomenit numele și versurile din răsputeri, în răspăr, pe lângă subiect și predicat uneori, dar cu bune intenții – după cum au apreciat mulți dintre utilizatorii FB.
Am selectat, pentru descrețirea frunților voastre – și așa prea copleșite de necazuri și lipsuri de tot felul – trei fotografii postate de cei de la Netflix care îl înfățișează pe Luceafărul poeziei românești în ipostaze inedite, cu poeme celebre transformate în afișe de filme, plutind în spațiu și suspinând că „Totuși este trist în lume” sau înconjurat de bizare personaje din desene animate. Semn că figura poetului are încă multiple valențe interpretative, iar bogăția semantică a versurilor este inepuizabilă... E adevărat, în multe dintre comentarii românii autentici s-au arătat cam nervoși, clamând blasfemia mesajului. Dar asta a contat prea puțin pentru restul...
De departe, cel mai reușit experiment ni s-a părut filmul postat de Adrian Georgescu – autorul romanului Exitus – în care celebrul și maleficul personaj din Star Wars, Darth Vader îi aduce un pios omagiu poetului nepereche, recitând câteva din versurile eminesciene care or fi bântuit gândurile și visele multora dintre contemporani. Sau dimpotrivă...
Cu un drum, aflăm câteva detalii interesante și despre Adrian Georgescu - născut în iulie 1970, la Bucureşti, absolvent al Facultății de Instalaţii în 1995, care a schimbat ingineria pentru presa sportivă. Scrie la cotidianul Sportul românesc, până în 1997, apoi la ProSport şi Gazeta Sporturilor, devine jurnalist independent în 2007. În acelaşi an, este desemnat „Ziaristul anului” la Gala Premiilor Ioan Chirilă şi realizează o emisiune despre Formula 1 la TVR. Începe colaborarea cu publicaţii precum Evenimentul Zilei şi Adevărul, în paralel cu activitatea desfăşurată pe blogul personal, www.adriangeorgescu.ro, unde se face remarcat prin stilul său „iute şi piperat”. În 2008, participă cu o povestire la volumul colectiv de amintiri cazone Răcani, pifani şi veterani, publică Best of: proza scurtă a anilor 2000 (2013) şi De la Waters la Similea (2013). În 2011 a publicat romanul Cîteva sfîrşituri de lume, iar în 2017 romanul Exitus.
Foto @ Netflix