Georgiu Daniel, un împătimit al detecției care a descoperit pe dealurile din jurul Bistriţei o mulțime de obiecte şi mărturii ale vremurilor de demult – s-a aflat pentru prima oară în faţa copiilor de la Cercul de Arheologie al Școlii Gimnaziale „Grigore Silași" din Beclean, pentru a-i fascina cu povestea Aerodromului din Budac.
Clubul de Arheologie al Școlii Gimnaziale „Grigore Silași" din Beclean a avut prima activitate din acest an. El este coordonat de profesorul de istorie Liviu Conea din cadrul școlii, în parteneriat cu Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud, reprezentat de unul din arheologii acestei instituții, Radu Zăgreanu, cu susținerea benevolă a Asociației Celtic Transilvania din Beclean.
„Prin intermediul unor astfel de manifestări, muzeul reușește să interacționeze cu publicul tânăr și să se facă cunoscut și unor copii care nu au șansa de a vizita anual muzeele țării noastre. Personal, sunt mândru că am găsit un partener de nădejde în Școala Gimnazială „Grigore Silași" din Beclean, prin persoana profesorului Liviu Conea, eu fiind beclenar. Din păcate, profesorii de istorie sunt reticenți în colaborări de durată cu muzeele, de obicei iși aduc aminte de noi doar când au nevoie de activități în cadrul săptămânii Școala Altfel”, a precizat dr. Radu Zăgreanu, arheolog al Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud.
Cu prilejul primei activități din 2016 elevilor participanți le-a fost prezentat un subiect extrem de interesant și nou pentru ei - „Povestea Aerodromului de la Budac" - prezentată de Daniel Georgiu, un împătimit al detecției și al războaielor mondiale, care a descoperit o mulțime de obiecte aparținând unor vechi aparate de zbor din perioada celui de-al Doilea Război Mondial, ce au activat pe acest aerodrom.
„A fost o experiență extrem de benefică, a fost pentru prima dată când m-am adresat unui public așa tânăr, astfel că am fost nevoit să adaptez prezentarea, să o fac cât mai interesantă și mai captivantă pentru elevi. M-a bucurat teribil implicarea și curiozitatea lor, felicit organizatorii pentru invitație și deja mă gândesc să revin cu alte povești inedite ale aerodromului și nu numai”, a recunoscut Daniel Georgiu.
Clubul de arheologie de la „Grigore Silaşi" funcționează deja de 2 ani, fiind realizat în baza unui protocol anual semnat de către cele două instituții. Componenții acestui club sunt elevii profesorului Liviu Conea, din clasele de gimnaziu. Întâlnirile au loc lunar și se desfășoară în biblioteca școlii în anotimpul rece sau pe teren când timpul permite, prin deplasări la siturile arheologice și la monumentele de patrimoniu din jurul orașului Beclean. Subiectele abordate sunt variate în funcție de interesele elevilor, pornind de la prezentări referitoare la epoca daco-romană, până la aspecte legate de istoria contemporană - participarea elevilor fiind facultativă.
Asociația Celtic Transilvania în colaborare cu cele două instituții va continua să sprijine desfășurarea unor astfel de activități la Beclean, sperând că nu peste mult timp și alți elevi să devină interesați de acțiunile cercului, și de ce nu, poate chiar și părinți lor...