Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  121 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



FASCINANT: Istoria neştiută a Maialului Elevilor Năsăudeni

15/05/2016 20:47:09 Ana ȘTEFĂNEL  
De 145 de ani, şcolile din Năsăud se reunesc în fiecare mai, toţi elevii îmbracă costume populare româneşti şi defilează alături de fanfară. Maialul este o mândrie pentru oraşul academicienilor, o tradiţie care a rezistat peste veacuri. Vicepremierul Vasile Dâncu ne-a împărtăşit istoria şi simbolistica Maialului:

Prezent la dublul eveniment de astăzi din Năsăud, Maialul Elevilor Năsăudeni şi Ziua Costumului Popular, vicepremierul Vasile Dâncu a povestit pentru Bistriţeanul.ro cum a luat naştere această sărbătoare şi cine defila mândru în straie populare pe străzile din Năsăud acum zeci de ani.

Vicepremierul a ţinut să amintească faptul că Ţara Năsăudului este una dintre cele mai pure zone din punct de vedere etnic din toată ţara, iar această manifestare încearcă să pună în lumină tocmai acest lucru: identitatea pur românească de aici.

Ţara Năsăudului a fost o zonă liberă de-a lungul istoriei, aflăm de la vicepremierul Vasile Dâncu. Imperiul Habsburgic a încercat să consolideze această libertate şi a decis să investească oamenii din zonă cu calitatea de grăniceri. Acest lucru era un adevărat privilegiu în acea perioadă pentru că Europa de atunci oferea această distincţie, până la urmă, doar dacă în zona respectivă „erau oameni care aveau o credinţă puternică şi care puteau să fie soldaţi ai Împăratului”.

Din 1867 situaţia românilor din Ţara Năsăudului s-a deteriorat odată cu dualismul Austro-Ungar. De aceea, pentru că oamenii erau obişnuiţi să fie liberi şi să nu existe vreo formă de servitute, elevii şi profesorii năsăudeni au decis în 1874 să organizeze Maialul. „Au stabilit că este necesar să îşi afirme identitatea prin portul popular şi credinţă, chiar dacă începuseră să apară restricţii. De atunci, această sărbătoare arată că este o zonă românească”, a povestit Vasile Dâncu pentru Bistriţeanul.ro

O altă semnificaţie fundamentală a Maialului Elevilor Năsăudeni, semnificaţie izvorâtă tot din nevoile acelei perioade, este educaţia şi cultura. Maialul era şi atunci o manifestare a şcolii prin care se afirma nevoia de educaţie. Vicepremierul a amintit de Colegiul Naţional „George Coşbuc” Năsăud care a dat nu mai puţin de 21 de academicieni, „lucru foarte rar în lume, nu doar în România. Deci, nu este numai o zonă româneasă, ci şi una de cultură şi educaţie”.

Această sărbătoare era una independentă şi nu respecta regulile politice de atunci, ci miza pe sufletul românesc, pe valorile pur româneşti şi pe tradiţii. Vasile Dâncu şi-a arătat respectul şi admiraţia faţă de Maialul Elevilor Năsăudeni, sărbătoare la care obişnuia să participe şi el când era elev.

Întors acasă, în locurile de unde a plecat în urmă cu mulţi ani, vicepremierul a vorbit cu emoţie şi cu nostalgie despre ceea ce înseamnă Ţara Năsăudului pentru el:  „Niciodată n-am fost atât de mândru că provin din această zonă. Mi-e şi greu să vorbesc, deşi sunt profesor de comunicare. Am fost foarte bucuros pentru acest dar pe care mi l-au făcut cei de unde mă trag şi unde mă întorc întotdeauna cu plăcere. Cei care suntem din această zonă nu plecăm niciodată definitiv. Ne lăsăm sufletul aici şi ne întoarcem foarte des acasă.”

12381 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro