Pe rețelele sociale, cetățenii sunt invitați să participe la o serie de manifestații publice, în aceste zile. Sub protecția anonimatului, însă, există tendința ca utilizatorii să fie manipulați, cu ajutorul unor tactici ascunse – prin comentarii, lansarea unor teme sau știri false, partajarea unor articole și incitarea la acte de violență.
Poliția Română face un apel către cetățenii care vor să participe la manifestări publice să își exercite dreptul la libera exprimare fără violență și într-un mod civilizat. De asemenea, dacă sunteți martorul unei infracțiuni vă rugăm să apelați numărul de urgență 112.
Pe rețelele sociale, cetățenii sunt invitați să participe la o serie de manifestații publice, în aceste zile. Dar înainte de a da curs invitației, recomandăm tuturor să fie atenți cu cine interacționează în mediul online, astfel încât să nu devină victime ale unor persoane rău intenționate.
Sub protecția anonimatului, există tendința ca utilizatorii de bună-credință să fie manipulați, cu ajutorul unor tactici ascunse în interes propriu – prin comentarii, lansarea unor teme sau știri false, partajarea unor articole și incitarea la acte de violență.
Dacă primiți mesaje de genul „Atacați secțiile de poliție și luați arme și muniții de acolo!”, „Ca să faceți rost de oameni dispuși la violență, atacați închisorile, eliberați deținuții și înarmați-i!”, „La furci și topoare tată, că nicio manifestare de-asta domnească nu a adus rezultate!”, „Până nu intrăm peste ei în Parlament cu ce se prinde în mână și rupți în bătaie, atât ei cât și jandarmii, care apără hoții nu se rezolvă nimic!” – e bine să știți că acestea pot îmbrăca forma infracțiunii de instigare la tulburarea ordinii și liniștii publice.
În acest context, vă informăm că, la nivelul Poliției Române, sunt demarate cercetări, sub coordonarea unităților de parchet teritorial competente, față de persoane bănuite de săvârșirea infacțiunii de instigare la tulburarea ordinii și liniștii publice.
Instigarea este o infracțiune prevăzută de articolul 368 din Codul Penal și este pedepsită de lege.
Libera exprimare este un drept prevăzut de articolul 30 din Constituția României. Totuși, aliniatul 7 al acestui articol prevede expres că „Sunt interzise de lege defăimarea ţării şi a naţiunii, îndemnul la război de agresiune, la ură naţională, rasială, de clasă sau religioasă, incitarea la discriminare, la separatism teritorial sau la violenţă publică, precum şi manifestările obscene, contrare bunelor moravuri.”
Asigurăm toți cetățenii că Poliția Română acționează, în sistem integrat, alături de celelalte instituții ale statului, pentru siguranța comunității și respectarea drepturilor fiecărei persoane – se mai precizează într-un comunicat al Inspectoratului Județean de Poliție Bistrița-Năsăud.