Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  56 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



FĂRĂ PRECEDENT: Astăzi începe primul proces într-un caz clar de malpraxis!

17/01/2017 11:33:10 Raluca NECHITI  
Un bebeluș perfect sănătos a murit la naștere din vina medicului – asta a stabilit pentru prima dată în istoria activității sale, Comisia de Monitorizare și Competență Profesională a Cazurilor de Malpraxis. După un an de când copilul a murit din vina medicului de gardă, acuzat de părinții bebelușului de malpraxis, încep procesele!

În cei peste 10 ani de când funcționează Comisia de Monitorizare și Competență Profesională a Cazurilor de Malpraxis pe lângă Direcția de Sănătate Publică a județului Bistrița-Năsăud este pentru prima dată când această comisie recunoaște că ar fi vorba de o culpă medicală în cazul morții unui bebeluș, un băiețel perfect sănătos care și-a pierdut viața la naștere, din culpa medicului de gardă.

Incidentul s-a petrecut în urmă cu un an, la Spitalul de Urgență din Bistrița. De atunci părinții copilului luptă cu medicul Cătălina Dinică și cu sistemul medical din Bistrița-Năsăud pentru a se face dreptate în cazul morții bebelușului, dar și pentru ca alți părinți să nu mai aibă de suferit din cauza neglijenței medicilor.

Luna ianuarie 2016 ar fi trebuit să fi fost una fericită și plină de împliniri pentru un cuplu de tineri din Bistrița, care au așteptat cu nerăbdare venirea pe lume a băiețelului lor. Mama, perfect sănătoasă, băiețelul la fel și el perfect sănătos.

Ghinionul a făcut însă ca mama să ajungă la spital, în chinurile facerii și să se chinuie ore în șir cu un travaliu extrem de dureros.

Calmă din fire și fără să bată cu pumnul în masă, tânăra a încercat să suporte cât de bine a putut venirea pe lume a primului copil. A spus de mai multe ori că nu se simte bine și că ceva nu pare a fi în regulă, însă în zadar, nimeni nu a ascultat-o...

În cele din urmă, când, după ore în șir de travaliu a ajuns în sala de nașteri, starea micuțului încă nenăscut s-a înrăutățit. Sub supravegherea medicului de gardă, Cătălina Dinică, tânăra a născut, însă micuțul era deja mort.

Sursele noastre spun că personalul medical ar fi încercat să susțină faptul că bebelușul nu era sănătos, însă afirmațiile lor sunt contrazise de două autopsii și expertize medico-legale realizate în două centre diferite care au arătat că în realitate copilul a murit cu zile, fiind sănătos. 

Distruși de durere, părinții au găsit puterea să lupte cu sistemul. Au formulat plângeri împotriva medicului de gardă care nu s-ar fi ocupat corespunzător de tânăra mămică.

Au cerut ajutorul Colegiului Medicilor, al Comisiei de Monitorizare și Competență Profesională a Cazurilor de Malpraxis, al poliției și al parchetului.

Singurii care au reușit să ajungă până acum, la un an de la moartea copilului, la o concluzie sunt cei de la Comisia de Malpraxis, care au stabilit fără echivoc că în cazul acesta este la mijloc o culpă medicală.

Este pentru prima dată în istoria comisiei, sesizată de mai multe ori în timpul funcționării acesteia, când aceasta recunoaște că este un caz de malpaxis.

Conducerea Direcției de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud spune că în anul 2016 au fost înregistrate două plângeri privind eventualele cazuri de malpraxis. „Într-un prim caz soluționat de comisie, s-a stabilit că plângerea făcută nu întrunește condițiile legale privind un caz de malpraxis și a fost direcționată către conducerea Direcției de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud pentru o cercetare administrativă”, se arată într-o adresă trimisă redacției noastre.

„Al doilea caz a fost încadrat ca și un caz de malpraxis, întrunind condițiile articolului 10 din Ordinul 1343/2006. S-a emis o decizie de către președintele comisiei de monitorizare și competență profesională pentru cazurile de malpraxis. Decizia a fost contestată în instanță fiind deschis un dosar civil în acest caz, dosarul fiind înregistrat și se află în stare de judecată la Tribunalul Bistrița-Năsăud”, se mai arată în răspunsul oficial trimis de directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud, dr. Anca Andrițoiu, redacției noastre.

Nemulțumită de decizia Comisiei de Malpraxis, care a stabilit clar că în cazul micuțului care și-a pierdut viața la naștere în luna ianuarie a anului trecut este vorba de un caz de malpraxis, medicul Cătălina Dinică a formulat o contestație împotriva comisiei, dar și a deciziei luată de aceasta.

Conform informațiilor primite de la Tribunalul Bistrița-Năsăud „reclamanta D.C. a contestat modificarea componenței Comisiei de Monitorizare și Competență Profesională pentru cazurile de Malpraxis a Direcției de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud și a deciziei nr.2 din 13.09.2016 a Comisiei prin care s-a constatat că sesizarea depusă de către H.N. și H.I. împotriva D.C. se încadrează în termenii și condițiile stabilite de legislația în materie și s-a stabilit că în cauză este o situație de malpraxis”.

Medicul încearcă să anuleze acum actul administrativ emis de comisia de monitorizare, care recunoaște fără echivoc, pentru prima dată în istoria sesizărilor de malpraxis din Bistrița-Năsăud, că un copil a murit din vina medicului.

Deocamdată, celelalte anchete declanșate de Colegiul Medicilor și de Parchet bat pasul pe loc.

Totuși, în lupta pentru dreptate, cei doi tineri au reușit pentru prima dată în istorie să învingă sistemul! O victorie tristă, dureroasă, care a lăsat răni adânci, dar din păcate necesară pentru a dovedi problemele din sistem și pentru ca alți părinți să nu mai treacă prin calvarul prin care au trecut cei doi tineri.

31830 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro