Aproape un milion de lei a cheltuit Primăria municipiului Bistrița pentru a sărbători Maialul Bistriţean Maghiar în ultimii trei ani, însă maghiarii din județ preferă să își păstreze singuri tradițiile și să-și organizeze propriul Maial, departe de ideile și banii municipalității. Astăzi maghiarii din Bistrița se pregătesc de sărbătoare...
Maialul este o sărbătoare de primăvară care apărut în Transilvania pe filieră germană, în secolul XIX, fiind adoptată de maghiari și apoi de români. Maialul era sărbătorit mai mult la oraș, prin parade și petreceri ale tinerilor de la școlile și liceele din oraș și avea loc de regulă la începutul lunii mai. Se sărbătorea cu dansuri pe muzică de fanfară iar petrecerile aveau de obicei loc în păduri sau la iarbă verde, la marginea localităților.
Astăzi sărbătoarea și-a pierdut semnificațiile interbelice, rămânând o petrecere a întregii comunități, închinată primăverii dar și un prilej de cântec, joc și voie bună, de paradă a portului tradițional și de socializare.
Un loc important în Maialul organizat la Bistrița îl deţine și concursul de gătit gulaș la ceaun care, de altfel, i-a convins şi pe cei de la Primărie să participe, în ultimii patru ani, cu sume deloc de neglijat: câte 30.000 de lei, pentru fiecare ediție a acestuia.
Din păcate, implicarea municipalității care a stabilit ca locație de desfășurare a acestei petreceri pădurea Schullerwald nu i-a încîntat foarte tare pe etnicii maghiari din Bistrița. Chiar și anul acesta când autoritățile s-au chinuit să sărbătorească maialul pentru a patra oară și le-au pregătit maghiarilor un program special, cu dansuri și muzică, dar și cu târg special amenajat - activitățile nu au atras decât foarte puțini maghiari.
Astăzi maghiarii din Bistrița își organizează propriul Maial, o sărbătoare departe de ochii și de banii autorităților...
Evenimentul va avea loc la baza de agrement MHC de la lac unde etbnicii mangiari din Bistrița vor petrece așa cum știu ei, cu dansuri muzică și formații tradiționale invitate din întreaga țară, dar și cu gulaș unguresc preparat la ceaun de cei mai iscusiți bucătari maghiari.