Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  135 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



FANTASTIC: Au forţat limitele şi au făcut câteva descoperiri extraordinare în Peştera Tăuşoarelor (FOTO)

10/10/2016 11:06:18 Ioana BRADEA  
Noi spaţii şi galerii au fost descoperite în acest weekend de cei 20 de speologi care au riscat enorm şi au reușit să iasă la suprafaţă, după mai bine de zece ore de escaladări simultane, cu rezultate extraordinare. Au forțat la limită treceri, au înfruntat dificultăţi de ordin tehnic şi au modificat simţitor harta peșterii Izvorul Tăuşoarelor:

Ieri s-a încheiat la Peștera Izvorul Tăușoarelor prima ediție a Taberei de explorare „Asaltul Tăușoarelor” 2016 – o acțiune organizată de Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud (custodele acestei arii protejate) și speologul Benjamin Elek, în calitate de coordonator tehnic al proiectului.

Scopul taberei a fost cucerirea ultimelor necunoscute din cavernamentul Peșterii Tăușoarelor, iar cei 20 de exploratori cu un mare grad de pregătire tehnică, specializați în escalada verticală de tip speologic, din Cluj-Napoca, București și Oradea care s-au implicat în această aventură - şi-au îndeplinit pe deplin obiectivele.

Au fost organizate patru echipe de cățărare, înzestrate cu echipamente individuale și colective. Conform strategiei convenite în ședința tehnică de către custode și responsabilul tehnic al acțiunii – au fost atacate hornurile din partea superioară a cavernamentului (Galeria de Înaintare, Galeria Kilometru și Sala Muntelui).

S-a reușit escaladarea unui număr de opt hornuri, ceea ce reprezintă 25% din numărul total de hornuri rămase neexplorate. Au fost cățărați peste 150 de metri de verticală, folosindu-se gujoane de 10 mm, plăcuțe, verigi rapide de 7 mm și carabiniere fără siguranță. Rezultatele obținute trebuie privite prin prisma faptului că hornurile atacate în această etapă explorativă se află în partea superioară, cu slabe posibilități de continuare a dezvoltării cavernamentului.”, a mai explicat Crin Theodorescu.

A fost descoperită o sală nouă, de inciziune, aflată la o intersecție de fisuri tectonice, de dimensiuni medii (15 x 5 metri și înaltă de 20 metri), care a fost denumită Sala Jderului, datorită prezenței urmelor acestui animal troglofil – o sală aflată sub Sala Muntelui.

În același timp, una dintre specialistele participante a reușit să forțeze la limită trecerea printr-o strâmtoare, adăugând 215 metri de galerie la harta peșterii, care s-a îmbogăţit, totodată cu încă 70 de metri de galerii descoperite în hornurile escaladate în acest weekend. Noua galerie a primit numele de Galeria Polaris, după numele clubului speologic de la care provine căţărătoarea care a descoperit-o. 

Din punct de vedere tehnic au fost întâmpinate dificultăți, mai ales în partea terminală a Sălii Muntelui, unde rocile s-au dovedit extrem de friabile și au ridicat probleme de siguranță a escaladei, depășite însă datorită profesionalismului echipelor de cățărare.

Acțiunea de „asalt” a avut loc sâmbătă, deoarece s-a dorit reducerea la minim a impactului stresant asupra ecosistemului. Toate echipele s-au întors la bază cu misiunea îndeplinită, nici o echipă nu a depășit intervalul de zece ore preconizat.

Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud mulțumește speologilor care au participat la această dificilă acțiune explorativă, epuizantă și solicitantă.

Mulțumim de asemenea și Comisiei Patrimoniul Speologic pentru avizarea promptă a activității. Speciale mulțumiri speologului Benjamin Elek, coordonatorul tehnic al proiectului. Personal vreau să mulțumesc managerului general al Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud, Alexandru Gavrilaș, care m-a sprijinit cu entuziasm în toate acțiunile pe care le-am desfășurat în ultimii ani. „Chiar dacă nu înțeleg tot ce faci tu acolo, apreciez pasiunea și dedicarea ta și te voi sprijini!”, mi-a spus cândva. Datorită lui și altor oameni frumoși din județul nostru, situl de importanță comunitară ROSCI0193 Peștera Tăușoare și aria naturală protejată de interes național Peștera Tăușoare cod 2.206 este una dintre cele mai bine manageriate peșteri din România, având studii științifice complexe, un regulament și un plan de management aprobate prin Ordin de ministru și un înalt grad de protecție a mediului. Mulțumesc tuturor prietenilor peșterii, pe care i-am simțit aproape în aceste zile. Să știți că cel mai important obiectiv al nostru a fost să ne întoarcem sănătoși la bază, fără accidente și evenimente nefericite. Iar la acest capitol, meritul e și al vostru, al celor care v-ați gândit cu drag la noi și, eventual, ați înălțat un gând spre cer...”, a subliniat Crin Theodorescu, custodele peşterii şi care speră să reediteze această tabără de explorare, până la eliminarea tuturor necunoscutelor din înălțimile peșterii.

Peștera a fost descoperită, explorată și cartată pentru prima oară în anii 1960-1980, pe când speologia explorativă era la început: nu existau corzi dinamice, spituri, tamponoare, tehnica speologică era empirică și deosebit de periculoasă, motiv pentru care peștera a fost explorată strict pe orizontală, cu excepția câtorva verticale care au fost coborâte pe scărițe.

A sosit momentul să eliminăm de pe harta peșterii ultimele spații „terra hic leones”. Vrem să știm exact fiecare colțișor din tavan, să epuizăm potențialul de dezvoltare al peșterii și să cuantificăm toate datele științifice despre cavernament...”, a mai precizat custodele peşterii.

Foto Peştera Izvorul Tăuşoarelor 

11320 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro